"ПОЧАТКОВИЙ ПЕРІОД ІСТОРІЇ РІВНОГО"

29 січня 2021

28 січня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл «Початковий період історії Рівного». Захід проходив на платформі Zoom та зібрав чимало істориків, дослідників та краєзнавців.

 Зі вступним словом виступив Олександр Булига – директор РОКМ, який  передав модераторство Ользі Морозовій  – ст. науковій співробітниці відділу давньої історії та археології РОКМ. Тема її доповіді  - « Джерела вивчення історії Рівного». Пані Ольга зазначила, що дослідники отримали доступ до джерел історії Рівного завдяки комп'ютеризації. Також відзначила, що чимало інформації про історію нашого міста  береться з іноземних джерел, а саме з польських «Рочників».

Продовжив круглий стіл краєзнавець Андрій Климчук, який виступив із доповіддю – «Актуальні питання вивчення і популяризації давньої історії Рівного». 

Під час заходу всі бажаючі мали змогу задавати питання та пропозиції у чаті.

«Перша писемна згадка про Рівне. Історія появи» саме  така тема доповіді була у Наталії Кожушко – ст. наукової  співробітниці відділу давньої історії та археології РОКМ.

Цікавим доповідачем був дослідник історії Рівного Максим Ральянов – темами його доповіді були: «Перша писемна згадка Рівного (аналіз сфальсифікованої першої писемної згадки 1283 року та представлення реальної - 1434 року» та «Від Дичків до Любомирських (Відомості про найдавніших володільців Рівного від 1434  і до 1723 року». Окрім доповідей дослідник  представив автентичні документи .

Підсумувавши круглий стіл, учасники вирішили звернутися до Рівненського міського Голови із проханням  "Про необхідність спростування фальсифікацій в справі "першої писемної згадки" міста Рівне».

Надія Шаюн 

ст. наукова співробітниця відділу маркетингу, розвитку та інвестування