ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

15 лютого 2021

Щороку 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня 1989 року з Афганістану було завершено виведення радянських військ.А розпочалася війна у грудні 1979 року нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі та вбивством президента країни ХафізуллиАміна, разом з його оточенням.
Через цю війну пройшло близько 700 тисяч чоловік. Серед них 160 тисяч становили українці. Звання Героя Радянського Союзу присвоєно 72 військовослужбовцям, з них – 12 українцям. За офіційними даними СРСР війна забрала життя близько 15 тисяч радянських військових, з них – 3360 українців. Службу в Афганістані проходило 3500 наших земляків, 102 військовослужбовці загинуло, 2 людини пропали безвісти.
З 13-го армійського корпусу, що базується у Рівному в радянсько-афганській війні брали участь 540 чоловік. Один з останніх хто покидав Афганістан був рівнянин Сергій Алєксєєв. Нині на Рівненщині проживає близько 2400 учасників війни.
Крім афганців, цього дня вшановуємо і інших військових, які брали участь у різних війнах у часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових. З початком війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі.
У Рівненському обласному краєзнавчому музеї створено виставку «Афганський злам», присвячену нашим землякам, які брали участь у радянсько-афганській війні. На виставці представлені особисті речі, фото, документи учасників бойових дій, а також література про війну в Афганістані.
Напередодні музей відвідали солдати військової частини 3055 Національної гвардії України, яким завідувач відділу нової та новітньої історії Ігор Марчук розповів про афганську війну – трагічну сторінку історії нашого народу, яка завжди залишиться болем в серцях українців.