ДО 116-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ УЛАСА САМЧУКА

19 лютого 2021

19 лютого 2021року пройшла онлайн-зустріч «Літописець українського простору», присвячена 116-й річниці від дня народження Уласа Самчука, організована Літературним музеєм Уласа Самчука. Модератором  заходу був  директор Рівненського обласного краєзнавчого музею  Олександр Булига. Він передав учасникам заходу вітання від начальниці Управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації – Любові  Романюк, яка на жаль не змогла долучитися до події.

Пані Ірина Баковецька – голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України, лауреатка літературної премії імені Уласа Самчука привітала всіх з 116-ю річницею від дня народження письменника та пообіцяла підтримувати на Рівненщині зв'язок між творчістю Уласа Самчука та сьогоденням.

Онлайн-зустріч продовжила цікава та змістовна доповідь на тему: «Проєвропейські орієнтири в романі Уласа Самчука «Сонце з заходу» від аспіранта Національного університету «Острозька академія», голови ГО «Права ініціатива» – Олександра  Подвишенного.

Багаторічний дослідник життя та творчості Уласа Самчука, його земляк, кандидат історичних наук  – Андрій Живюк розповів учасникам онлайн-зустрічі про родовід Уласа Самчука, навів цитати письменника на цю тему, познайомив слухачів з долею родини Самчуків. Також пан Андрій закликав усіх до щоденної праці над тим, щоб зберігати й шанувати пам'ять про письменника.

Аспірантка Рівненського державного гуманітарного університету, дослідниця мовотворчості Уласа Самчука – Юлія Артемова розповіла про мовну особистість Уласа Самчука: лінгвокультурний простір. Між науковцями відбулося невелике обговорення тем мовного питання українців та їх патріотизму.

Виховник пластового куреня числом 33 імені Уласа Самчука, пластовий сеньйор - Юрій Ткачук розповів історію, чому їхній курінь названо іменем письменника. А також зауважив, що сучасна молодь мало цікавиться Уласом Самчуком. Саме тому їхній курінь намагається це виправити: знайомить своїх юнаків із творчістю письменника, проводить мандрівки місцями Самчука, ін.

Член Національної всеукраїнської музичної спілки та Національної спілки кобзарів України, активіст «Просвіти»  – Назар Волощук розповів про книгу «Живі струни», навів цитати Самчука про бандуру й бандуристів, познайомив слухачів з історією кобзарства. Пан Назар виконав пісню «Гей, нумо, браття, всі до зброї».

Завідувачка Літературним музеєм Уласа Самчука - Оксана Семчишина, розповіла про роботу музею над популяризацією імені нашого видатного земляка.

На завершення заходу Олександр Булига подякував всім за активну участь та висловив побажання, щоб у найближчому майбутньому все ж була можливість для офлайн-зустрічей та заходів безпосередньо в музеї.

 

Оксана Семчишина

завідувачка Літературним музеєм Уласа Самчука