ДО 125-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЯКУБА ГОФФМАНА

22 березня 2021

19 березня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл, присвячений 125 – річчю з дня народження Якуба Гоффмана (1896-1964).
Якуб Гоффман – відомий польський педагог, науковець, дослідник Волині, громадсько-політичний діяч міжвоєнного періоду XX ст.
Народився 19 березня 1896 року в Коломиї (сучасна Івано-Франківська обл.) в родині польських вчителів. В 1923-1939 рр. жив у Рівному з родиною. Був вчителем повшехної (загальноосвітньої) школи ім. Ю. Словацького, згодом директором. У 1928-35 рр. очолював правління Спілки вчителів Волинського шкільного округу, яка мала за мету підвищувати освітньо-культурний і професійний рівень вчителів та захищати їх матеріальні інтереси.
У 1930-х рр. був видавцем унікальних збірників «Рочників Волинських», в яких друкувались праці з географії, історії, етнографії,археології краю. Вони стали цінними історичними джерелами для сучасних дослідників Волині/Рівненщини.
Під час круглого столу ініціаторка та організаторка заходу Валентина Данілічева – ст. наукова співробітниця РОКМ, познайомила учасників круглого столу з життєвим та творчим шляхом Якуба Гоффмана.
Про педагогічну діяльність подружжя Гофманів розповіла к.і.н., доцент кафедри історії України РДГУ – Валентина Доброчинська.
Представила Якуба Гоффмана як етнографа Заслужений працівник культури, ст. наукова співробітниця РОКМ - Алла Українець.
Д-р. іст. наук, проф. кафедри історії України Олена Прищепа виступила із доповіддю: «Якуб Гоффман і Рівне», а також розповіла про його участь у археологічних дослідженнях краю.
Доповненням до круглого столу стала міні виставка із матеріалів фондів та бібліотеки РОКМ. Серед експонованого – «Рочники Волинські» та бібліографія Волині, які видавав Якуб Гоффман.
До круглого толу долучилися директор ДАРО Олег Дзецько, Ярослав Ковальчук – голова ГО Культурно-просвітницького центру ім. Т. Сосновського, студенти РДГУ та музейники.