ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ВИЗВОЛЕННЯ В'ЯЗНІВ НАЦИСТСЬКИХ КОНЦТАБОРІВ

12 квітня 2021

       11 квітня відзначається Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів.  2021 р. ця дата стає особливо актуальною, адже  22 червня  виповнюється 80 років від початку німецько-радянської війни, а отже, і появи нацистських концтаборів на території України і Рівненської області й ув’язнення наших земляків у величезній мережі нацистських концтаборів на території Німеччини та окупованих нею європейських країн.

       За документами Держархіву Рівненської обл. та даними історичної літератури  протягом 1941 – 1944 рр. у різних населених пунктах Рівненщини – Рівному, Дубні, Острозі, Костополі, Корці,Тучині, Шубкові та ін.   − окупаційною владою було створено більше 10 концтаборів для примусового утримання радянських військовополонених та цивільного населення, переважно для військовополонених. У Рівному їх було три в різних частинах міста: східній − на території в’язниці,  нині вул. Соборна, навпроти головного корпусу НУВГПК, згодом – навпроти кладовища «Грабник»;   південній − при виїзді на Здолбунів,  на нинішній  вул. Чорновола, за перехрестям із вул. С.Бандери; західній − на території військового містечка на вул. Соборній. У різний час чисельність в’язнів змінювалася,але найбільше їх було восени 1941 р. −  близько 50 тисяч. Через жахливі умови утримання – голод і холод, інфекційні хвороби, непосильну працю – більшість із них померла або були розстріляна  в нашому місті. Ховали їх на кладовищі  «Грабник» і на вулиці Білій здебільшого у великих могилах,  на кілька десятків і навіть кілька сотень чоловік, проте зараз важко точно визначити, де саме вони знаходяться, адже  під час війни і в перші два повоєнні десятиліття в СРСР військовополонених вважали «зрадниками Батьківщини», за їхніми могилами ніхто не доглядав, і вони поступово зрівнялися  з землею, заросли травою та бур’янами. Лише у другій половині 1960-х рр. у цих місцях були встановлені пам’ятники. Рідні військовополонених  після закінчення війни переважно отримали  з військкоматів повідомлення про те,  що  син, чоловік чи батько «зник безвісти».  Прізвища та імена більшості загиблих військовополонених досі залишаються невідомими, лише у 2000-х рр. в Інтернеті  з’явилися інформація з німецьких архівів, яка дозволила ідентифікувати хоча б деяких із них. Варто зазначити, що відповідальність за те, що сталося з радянськими військовополоненими під час Другої світової війни, несе не лише керівництво нацистської Німеччини, а й СРСР, бо радянський уряд  не підписав міжнародну конвенцію про захист жертв війни, якою обумовлювалися правила поводження з військовополоненими в разі початку бойових дій, тому військовополонені армій інших держав антигітлерівської коаліції утримувалися у значно кращих умовах, ніж радянські, і показник смертності серед них не був таким високим.

11 квітня  - це день, коли ми повинні згадати  і вшанувати пам'ять мільйонів жертв нацистських концтаборів −  людей різних національностей, розстріляних, померлих від голоду та хвороб, закатованих у газових камерах і спалених у крематоріях. Вічна їм пам'ять!  

На фото: - Погуляйло Микола Ілліч – нар. 1895 р. у м. Ічня Чернігівської обл., технік-інтендант 1-го рангу  748-го полку 206-ї стрілецької дивізії. У вересні 1941 р. потрапив у полон біля м. Березань Київської обл., був в’язнем рівненського концтабору шталаг-360. Помер 12 квітня 1942 р.

  - Облікові картки мешканців Рівненської обл. – в’язнів концтабору Маутхаузен.

Наталія Гавриш

ст. наукова співрбітниця відділу нової та новітньої історії