ДО 95-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ГЕРОЯ УКРАЇНИ БОРИСА ВОЗНИЦЬКОГО

16 квітня 2021

   16 квітня виповнюється 95 років з дня народження Героя України Бориса Возницького, одного з найвідоміших діячів української музейної справи. Рівненщина – земля, яка дала Україні та світу цього визначного музейника, завжди була в полі зору Бориса Григоровича. У 70-ті – 80-ті роки ХХ ст. Борис Возницький неодноразово влітку приїздив до музею-заповіднику «Козацькі могили» у Пляшевій – тодішнього відділу Рівненського краєзнавчого музею, задля спілкування з археологічною експедицією та її керівником Ігорем Свєшніковим. У 1983 році, вперше в Україні, козацькі раритети віднайдені на полі Берестецької битви експонувались на виставці в Львівській картинній галереї, яку Возницький тоді очолював.
На початку 90-х рр. ХХ ст. у Рівненському краєзнавчому музеї з великим успіхом працювала виставка робіт відомого польського художника Генріха Семирадського, з колекції Львівської картинної галереї. Ініціатором її проведення був саме Борис Григорович. Рівняни пам’ятають про неї, а рівненські музейники вдячні своєму колезі та земляку за надану можливість показу робіт відомого європейського митця. Радо зустрічали Бориса Григоровича в Рівному в 2006 році, на традиційному травневому святі «Музейні гостини». Він високо оцінив рівень проведення заходу, провів дружню зустріч з українськими музейниками, які завітали до Рівненського краєзнавчого музею. Вони були вражені та задоволенні від спілкування з відомим колегою.
   Мої особисті зустрічі відбувались з Возницьким не лише в Рівному, але й в музеях Дубна, Острога, Львова, Києва, Батурина. Пам’ятаю кожне спілкування з Великим Музейником. Він завжди радів зустрічі із земляком. Незважаючи на різницю у віці та досвіді музейної роботи ставився до мене на рівних, розпитував про справи, давав поради, розповідав про власні плани. Після смерті Бориса Григоровича, починаючи з 2013-го року, в нашому музеї проходили щорічні «Читання пам’яті Бориса Возницького». З великим успіхом, цього ж року, відбулось відкриття фотовиставки «БГ – хранителю «сокровищ», на якій експонувались світлини відомих вітчизняних фотохудожників. Тоді ж було презентовано книгу «Борис Возницький. Володар кам’яного персня» за участю її авторів Василя Пилип’юка та Романа Лубківського.
Для рівненських музейників постать Бориса Григоровича завжди буде незабутньою. Його пам’ятатиме уся Рівненщина, як одного з найкращих її представників, який своєю наполегливою працею прославив і свою малу батьківщину. Він буде добрим прикладом для тих, хто збирає, вивчає, охороняє та популяризує вітчизняну історико-культурну спадщину. Рідна земля повік-віків шануватиме свого вірного та гідного сина, який зберіг та примножив надбання предків, пам'ять яких житиме разом з його іменем у серцях вдячних земляків.
Олександр Булига
директор Рівненського обласного краєзнавчого музею