8 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

8 травня 2021

8 травня Україна відзначає День пам’яті та примирення. Цей день встановлено згідно із законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію святкування 8 та 9 травня.

Офіційним символом святкування Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом є квітка червоного маку. Світова традиція вшановувати пам’ять жертв війни саме квіткою маку з’явилася після Першої світової. Її появу пов’язують з іменами двох людей: канадського військового лікаря Джона Мак-Крея та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Підвраженнямбоїв у Бельгії в 1915 році Мак-Крей написав вірш «На полях Фландрії».У 1918 роціМойна Майкл підвраженнямвідвірша Мак-Крея написала власнийвірш «Ми збережемовіру», в якому заприсяглася завжди носити червоний мак на знак пам’яті за загиблими. Мойна Майкл опікувалася фінансовою підтримкою недієздатних ветеранів війни і для того, щоб зібрати більше коштів, запропонувала виготовляти штучні маки з шовку і продаватиїх. Вона уперше з’явилася на людях у чорному пальто, прикрашеному шовковим червоним маком.

У 1920 році Національний Американський легіон зробив червоний мак офіційним символом вшанування пам’яті американських солдатів, що полягли під час Першої світової війни. У 1921 році червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. Пізніше цей символ поширився у Західній Європі (особливо у Великій Британії), Північній Америці та Австралії. Після Другої світової мак став загальноприйнятим символом вшанування пам’яті жертв війни.

В Україні вперше на заходах використали червоний мак у 2014 році. Дизайн українського червоного маку у вигляді чотирьох кіл, що накладаються одне на одне, розробив харківський дизайнер Сергій Мішакін за сприяння Українського інституту національної пам’яті та Національної телекомпанії України. Графічне зображення з одного боку уособлює квітку маку, а з іншого – кривавий слід від кулі.

День пам’яті та примирення та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу і застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.