КРУГЛИЙ СТІЛ "АКТ ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ 1941 Р.:ВОЛИНСЬКИЙ ШЛЯХ"

30 червня 2021

30 червня Рівненський обласний краєзнавчий музей спільно з Волинським краєзнавчим музеєм провели онлайн круглий стіл на тему: «Акт відновлення Української держави 1941 р.: волинський шлях». Захід проходив на платформі Google Meet та зібрав істориків та дослідників Рівненщини, Волині та Львова. Науковці висвітлили події, які відбулися на Волині влітку 1941р. після проголошення 30 червня Акту про відновлення Української державності. Зокрема, на Рівненщині такі проголошення відбувалися у містечках та селах у продовж липня 1941р. Тоді ж були створені перші військові формування – «Поліська Січ», «Костопільська Січ» та полк імені Холодного Яру.
Розпочав круглий стіл Микола Посівнич, к.і.н., науковий співробітник Інституту українознавства імені Івана Крип’якевича НАН України з доповіддю: «Акт 30 червня 1941 р.: відчайдушне державотворення проти волі світу…».
Про «Війну, окупацію та Акт відновлення Української держави в Луцьку 1941 р.» розповів Богдан Зек, к.і.н., завідувач відділу нової історії Волинського обласного краєзнавчого музею.
Ігор Марчук, завідувач відділу нової та новітньої історії Рівненського обласного краєзнавчого музею, який був і модератором заходу, поділився з слухачами доповіддю на тему: «Проголошення Державності на Рівненщині та створення перших військових формувань («Поліська Січ», «Костопільська Січ», полк імені Холодного Яру)».
На завершення Леся Бондарук, к.і.н., головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті виступила із доповіддю: «Антирадянська пропаганда на Волині у 2 половині 1941 р.»