РІВНЕ - СТОЛИЦЯ УНР

30 червня 2021

25 березня 1919 року Симон Петлюра прибув у Рівне.
Зважаючи на досить важку ситуацію на фронтах для УНР він прийняв рішенння про перебування уряду, Директорії та інших установ саме тут. Рівне стало тимчасовою столицею Української народної республіки. На шпальтах рівненської газети «Вільна Україна» було вміщено «Розмову з Головним Отаманом», у якій кореспондент повідомляв, що С.Петлюра висловлює сподівання, що Рівне «зробиться силою самого факту на якийсь час не тільки базою всіх воєнних операцій на Придніпрянській Україні, але також на якийсь час…столицею краю.
Сюди прибувають всі міністерства з Директорією, тут розпочнеться наново організація всього нашого державного життя. Бо фактом є, що вже від шести тижнів наш весь державний апарат лежить розбитий». У цьому ж номері газети розміщено інформацію «Приїзд міністерств» до Рівного, де йшла мова про те, що 31 березня 1919 року у місто прибули міністерства – внутрішніх справ, закордонних справ, земельних, фінансів, торгу й промисловості, праці, освіти, народного господарства, харчових справ, юстиції, преси і інформації, здоров’я, культів, єврейських справ, морських справ і Державний контроль. Міністерства мали розгорнути тут свою роботу, чекаючи змін на фронтах. Сама ж Директорія на чолі з Симоном Петлюрою залишилася у Здолбунові, оскільки це був більш зручніший залізничний вузол чим Рівне. Крім того на станції Здолбунів працювало «Інформаційне бюро Армії УНР», яке видавало газету «Дзвін». У Рівному також сформовано новий уряд Б. Мартоса.
27 квітня 1919 року голова уряду Б. Мартос зустрівся з С. Петлюрою і повідомив йому, що праві партії готують переворот. Дійсно, 29 квітня командувач Північної групи військ отаман В. Оскілко у Рівному при підтримці Української Партії Соціалістів-Самостійників і Української Народно-Республіканської Партії виступив проти С. Петлюри та заарештував уряд. Але спроба державного перевороту виявилась невдалою. У місто ввійшли підрозділи корпусу Січових Стрільців, загони польової варти і один бронепотяг. На десяту годину ранку 30 квітня переворот Оскілка зазнав повної поразки. Але ці дії отамана В. Оскілка спричинили деморалізацію та поразку частини військ Дієвої армії УНР на фронті. На початку травня 1919 року Рівне було залишене петлюрівцями, а отже й втратило статус столиці.
Наталія Марчук
наукова співробітниця сектору збереження культурної спадщини РОКМ.
1