РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ

16 серпня 2021

У 1991 році Україна отримала незалежність. Але Російська Федерація не відмовилася від спроб повернути свій вплив на нашу державу. Через маніпуляції навколо мови, розмивання української ідентичності, гіперболізацію регіональних розбіжностей, фінансування українських політиків тощо.

Помаранчеву революцію спричинили масові фальсифікації під час голосування та підрахунку голосів на президентських виборах 2004 року. Та революція засвідчила зародження та розвиток громадянського суспільства, його готовність брати на себе відповідальність за власний вибір.

21 листопада 2013 року, в дев’яту річницю Помаранчевої революції, зібрався Євромайдан, відомий як Революція Uідності. Його основною метою було повернення України до європейського шляху розвитку та приєднання держави до правового й економічного простору Європейського Союзу  шляхом укладання угоди про асоціацію з ЄС, яку Віктор Янукович відмовився підписувати.

В ніч проти 30 листопада відбувся кривавий розгін Євромайдану. Внаслідок розгону було травмовано 84 майданівців, у тому числі 17 студентів. 8 грудня на Народне віче зібралося понад мільйон учасників. Того ж дня у Києві було повалено пам’ятник Леніну.

Протистояння учасників Революції Гідності та представників режиму Януковича тривало понад 3 місяці. За цей час центр столиці став осередком масового спротиву громадян, що виступали проти чинної влади й антидержавницької політики, яку та провадила. Майданівці облаштували наметове містечко, медичні пункти, пункти обігріву, сцену, побудували барикади, організували загони самооборони тощо.

22 січня 2014 року від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. До 18 лютого 2014 року налічувалося 9 загиблих. Найкривавіші протистояння відбувалися в Києві з 18 по 20 лютого 2014 року. В ці дні загинуло 78 майданівців. За даними Міністерства охорони здоров’я України з 30 листопада 2013 року загинуло та померло 107 активістів Майдану.

21 лютого 2014 року офіційна влада України визнала жертвами загиблих мітингувальників. Цього дня на Майдані Незалежності в Києві прощалися із загиблими протестувальниками, яких у жалобних промовах назвали «Небеснею Сотнею».

Жителі та уродженці Рівненщини були активними учасниками Революції гідності. Серед загиблих 20 лютого від куль снайпера було троє рівнян: Георгій Арутюнян, Валерій Опанасюк та Олександр Храпаченко. Цього ж дня помер Іван Городнюк із м. Березне внаслідок ускладнень, що виникли після побиття. Указом Президента України від 21 листопада 2014 року №890/2014 нашим землякам посмертно присвоєно звання «Герой України».

Революція гідності засвідчила, що українці не просто обрали шлях до Європи, а й готові за нього боротися, відстоюючи власні права та свободи. Небесна Сотня стала для України символом жертовності, героїзму та патріотизму.

Інна Черницька,

ст. наукова співробітниця відділу історії