ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "РІВНЕ. 1991-2021: ХРОНІКА ПОДІЙ" (ДО 30-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ)

21 серпня 2021

20 серпня 2021 року у виставковій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки «Рівне. 1991-2021:хроніка подій», що складається із фотографій ключових моментів історії міста з кінця восьмидесятих до нашого часу, доповнених пов’язаними з ними унікальними предметами із музейних фондів.

Гостей заходу привітав директор РОКМ Олександр Булига. Він підкреслив, що 30 років Незалежності видалися непростими для молодої держави, сповненими як гірких поразок, так і величних здобутків. І саме завдяки фотохудожникам ми можемо зберегти живу пам’ять про цей важливий період історії, передати її нащадкам. Олександр Харват – видатний рівненський фотограф, відібрав для виставки фото як власні, так і своїх старших колег. В результаті, кожен рік життя міста представлено 3-5 світлинами. Зусиллями музейних працівників, виставка також була доповнена унікальними речами.

Після цього слово взяв голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Він підкреслив, що частина представлених світлин відсилає  нас до початків переможної боротьби за Незалежність наприкінці 80-х років, даючи змогу по-сучасному оцінити непередавану важливість того сміливого і рішучого кроку в невідоме, яке зробили зображені на фотографіях люди.

Наступним спікером став голова Рівненської Обласної Ради Сергій Кондрачук. Пан Сергій зауважив, що представлені на виставці фото, сповнені духу боротьби та жертовності людей, котрі ставили на кін все заради того, щоб їх діти жили у державі під назвою Україна, розвіюють міф про те, що Незалежність 1991 року, начебто, далася нам спонтанно, впала як сніг на голову без належної борні за таке важливе право бути самостійними.

Наступним до слова запросили Романа Омельчука– активного організатора «Народного руху України» на Рівненщині, депутата Верховної Ради другого скликання. Пан Роман щиро подякував Олександру Харвату за збереження важливої пам’яті про діяльність «рухівців», усіх рівнян, завдяки якій нарешті постала Незалежна Українська держава і теперішні покоління зможуть відчути всю радість цієї величної перемоги.

Далі виступив пан Іван Демянюк, інший активний учасник руху за Незалежність України, заступник голови Рівненської Обласної Адміністрації на початку дев’яностих років. Він привітав присутніх із важливим для кожного рівнянина, кожного українця прийдешнім святом, поділився своїми спогадами про те, якою нелегкою видалася боротьба за право нині радіти йому. Адже 30 років тому українці, не маючи жодної зброї, покладаючись виключно на відвагу та віру у власну ідею, змогли повалити жахливу тоталітарну систему.

Після цього слово передали директору Рівненського академічного українського музично-драматичного театру, депутатові Рівненської Обласної Ради, пану Володимиру Петріву. Він подякував Олександру Харвату за унікальну ідею, котра допоможе зберегти для наступних поколінь рівнян нетлінну пам’ять про історію своєї держави, ролі у ній власного міста.

Пан Петро Подолець – голова Рівненської Обласної Організації Національної Спілки Художників України, відзначив, що мистецтво – це лице держави, частина її ідеології. І саме завдяки таким людям як Олександр Харват його блискучим ініціативам, мистецтво розвивається активніше.

Назар Волощук – народний бандурист України, повністю погодився зі словами попередніх спікерів, від себе додавши про важливість плекання та збереження не лише українського художнього мистецтва, що у фотографіях і картинах передає нам пам’ять минулого, проте також української мови та української пісні – не менш потрібних для цього надважливого завдання. Пан Назар виконав для всіх присутніх одну із народних пісень, присвячених відважній боротьбі бійців Поліської Січі Тараса Бульби-Боровця за волю України.

Олександр Харват –видатний український фотограф,  член правління Національної Спілки фотохудожників України, заслужений художник Міжнародної Федерації фотомистецтва, розповів, що ідея створення подібної виставки прийшла до нього після усвідомлення двох важливих фактів. Перше – що світлина, це не просто німий свідок минулого, але й теплі спогади про рідних, близьких людей, візуальне знання про важливі місця та події. Друге – що в Україні на сьогодні, на жаль, ще не створено жодної централізованої системи знаходження та збереження історично значимих фотографій. І своїм проєктом пан Олександр надіється зробити перший крок до втілення мрії змінити подібне становище.

Олександр Харват також подякував людям, дотичним до створення книги «Рівне 1991-2021: 30 кроків до незалежності» та до монтування виставки у виставковій  залі музею. Відвідувачі виставки отримали змогу переглянути на відеопрезентації декілька сторінок із майбутнього видання, що скоро вийде з друку.

 

Дмитро Петрик

науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій