ПРЕЗЕНТАЦІЯ ФІНАЛЬНИХ РОБІТ РЕЗИДЕНЦІЇ CONTEMPORARY ART RIVNE

30 серпня 2021

28 серпня 2021 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація фінальних робіт резиденції Contemporary Art Rivne– спільногопроєкту художників з усієї країни та дослідників НУВГП, мета якої – привернути увагу до проблем екології, збереження водних ресурсів та історичної спадщини через створення наукової і мистецької співпраці. Інсталяції, картини, колажі та інші художні витвори учасників резиденції було розміщено в музейних виставкових залах.

Презентація проводилася куратором резиденції Дмитром Чепурним. Було продемонстровано декілька робіт, що гармонічно поєдналися з експозицією РОКМ. Відеоанімація Анастасії Тинник «Любиш рибу?», присвячена проблемам потрапляння сміття до рівненських водойм, доповнила вітрину відділу природи музею, присвячену мешканцям озер та річок Рівненщини. Аудіальна експозиція Анни Івченко «Звуки річки, яка пам’ятає все, що місто не пам’ятає» дасть змогу відвідувачам РОКМ не лише споглядати макет міста Рівне у XVIII столітті, але й чути звуки, створені річкою, що споглядала усі епохи його існування. Дані роботи будуть передані митцями резиденції до фондів музею.

 П. Дмитро провів екскурсію основною експозицією виставки, що розташувалася у залі №17 на другому поверсі. Тут впродовж місяця будуть доступними до огляду роботи, створені художниками, фотографами та іншими митцями на тему необхідності перегляду взаємодії мешканців Рівненщини із водоймами краю, збільшення зусиль суспільства регіону для їх збереження. Зокрема, відвідувачі отримають змогу ознайомитися з набором дитячих пластикових іграшок «BurshtynKit» Євгена Іваненко, що у пародійному вигляді загострює проблему незаконного видобування бурштину на півночі області, збіркою відео-нарисів «Рівне» Євгена Григоренко, котрі демонструють погляд художника на сучасний стан культурної спадщини міста, колаж Олександри Промської «Хливі пам’яті» – біографію Басівкутського водосховища у фрагментах трьох щоденників різних років (1939, 1965, 1984) та у «польовому» щоденнику (2021), історію одного місця крізь роки, народжену відомостями з документальних джерел, спогадами рівнян та особистими спостереженнями.

Також було представлено серію робіт  художника Павла Бенедюка «Очищення», створену в рамках проведення резиденції. Митець відобразив оригінальний підхід до творення акварельних картин та наступного знищення більшої частини кожної з них водою як алегорії на те знищення, котрого, на жаль, зазнають водні ресурси Рівненщини.

Резиденція Contemporary Art Rivne відбувається за ініціативи Платформи взаємодій Простір у партнерстві з Національним університетом водного господарства та природокористування за підтримки Українського культурного фонду.

Дмитро Петрик

науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій