ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ "КРИМ. НАРОД. ІСТОРІЯ. СЬОГОДЕННЯ"

17 вересня 2021

17 вересня на подвір'ї Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулась презентація виставки «Крим. Народ. Історія. Сьогодення». Її підготували науковці Львівського музею історії релігії. 

Виставка складається з 11 банерів, кожен з яких присвячений окремій темі: етногенез кримських татар, мова, роль ісламу, культура, народні вірування.

Відвідувачі можуть побачити світлини Ханського палацу у Бахчисараї – єдиного у світі зразка кримськотатарської палацової архітектури. Інтер’єри мечеті, соколиної вежі, головної брами, мавзолею, суду, будівлі офіційного призначення відображені на зворотній стороні банерів. Усі світлини – з приватної колекції професійних фотографів, кримчан Вікторії Темної й Ігоря Сальнікова, які живуть у Львові з 2014 року.

На відкриття виставки завітав директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць який розповів,що ідея  створення виставки виникла у працівників музею і була успішно підтримана місцевою владою. 

Олексій Бучинський - заступник голови Рівнеоблради  зауважив, що виставка є дуже корисною, зокрема для молоді,адже дає змогубільше дізнатися про культуру,традиції українського Криму.

Доповнена виставка роботою кримчанина Менана Менанова «Вишита Україна», який з 2014 року проживає у Рівному. Унікальне панно Менана Менанова внесене до Національного Реєстру Рекордів нашої держави у категорії "Мистецтво".

На презентацію виставки завітали науковці, музейники , представники влади та учні старших класів Рівненської української гімназії.

Експонуватиметься виставка протягом місяця.

 

Надія Шаюн – ст. наукова співробітниця відділу маркетингу, розвитку та комунікацій.