У МУЗЕЇ ВІДКРИЛИ ВУЛИЧНУ ВИСТАВКУ-ІНСТАЛЯЦІЮ, ПРИСВЯЧЕНУ ТРАГЕДІЇ ГОЛОКОСТУ

29 вересня 2021

29 вересня 2021 року на оглядовому майданчику Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття вуличної виставки-інсталяції «Місто, яке (не) пережило», створеної до 80-ої річниці початку масових розстрілів у Бабиному Яру. 29 вересня – міжнародний День пам’яті жертв цієї страшної трагедії.

Директор РОКМ Олександр Булига щиро подякував усім, хто прийшов, аби віддати пошану загиблим внаслідок страшного злочину нацистів – Голокосту. Також пан Олександр представив відвідувачам інсталяцію, котра через предметний ряд оповідає нам скорботну історію вигнання та страти мільйонів євреїв.

Далі слово мала пані Тетяна Самсонюк – заступниця директора РОКМ із розвитку та впровадження цифрових технологій, куратор проєкту зі створення інсталяції. Тетяна Миколаївна відмітила, що за склом вітрин цієї виставки можна побачити трагедію не лише єврейства, але й усього Рівного, цілої України. Пані Тетяна поділилася з присутніми страшними спогадами власної прабабусі про ті непрості часи, нагадала про невиправні втрати, котрих зазнали культурна, політична, релігійна та інші сфери життя міста через катастрофу Голокосту.

Професор Рівненського державного гуманітарного університету, доктор політичних наук, пан Максим Гон, звернув увагу на те, що відкриття інсталяції беззаперечно свідчить про те, що Україна продовжує долучатися до культурного простору західного світу, переймати європейські та американські зразки гуманізму, впровадження політики пам’яті. Крім того, Максим Мойсейович зазначив, що представлені на виставці речі вказують на абсолютно різний вік та стать власників, котрі стали жертвами геноциду, підкреслюють усю моторошну суть скоєного нацистами злодіяння.

Кандидат історичних наук, пан Степан Синяк під час свого виступу закцентував на тому, який величезний пласт історії та культури втратило Рівне внаслідок Голокосту – вчених, митців, спортсменів, про нові досягнення яких ми, на превеликий жаль, не зможемо дізнатися.

Багаторічна співробітниця Рівненського обласного краєзнавчого музею та дослідниця теми Голокосту в нашому місті Валентина Федорівна Данілічева нагадала присутнім, що до початку геноциду значна частина євреїв світу проживали саме на території України, а Рівне було одним із штетлів – місць компактного проживання євреїв. Саме єврейські громади створювали той унікальний колорит нашого краю, за який знали Рівненщину в минувшину і повернути котрий сьогодні уже неможливо.

Наостанок виступила директорка музею історії НУВГП пані Єва Філіпович. Вона розповіла про відчай та біль, які довелося пережити студентам і співробітникам в часи нацистської окупації, про незворотні втрати, що їх університет зазнав у результаті знищення більшої частини євреїв серед свого студентського та викладацького складу.

 

Дмитро Петрик

науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій