ВИСТАВКА О. ІРВАНЦЯ ВІДКРИЛАСЬ У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

27 січня 2022

24 січня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «О. Ірванець. Неповне зібрання творів».

Олександр Ірванець - український поет, прозаїк, драматург і перекладач. Народився 24 січня 1961 року у Львові. Виростав у Рівному. Закінчив 8 класів Рівненської СШ № 18 (1976), Дубенське педагогічне училище (1980) та Літературний інститут імені Горького (Москва, 1989). Після випуску із педагогічного училища кілька років вчителював (1980-ті роки).

17 квітня 1985 разом із Юрієм Андруховичем та Віктором Небораком заснував літературне угруповання Бу-Ба-Бу. Підскарбій Бу-Ба-Бу. З 1993 року постійно мешкає в Ірпені під Києвом.

З початку 2000-х працює в драматургії та прозі. Автор понад двох десятків книг та численних публікацій у часописах і альманахах Європи й Америки. П’єси Олександра Ірванця були поставлені у різних країнах, зокрема у Німеччині, Україні та Польщі. Є членом білоруського ПЕН-клубу, Українського ПЕН, героєм пісні гурту ВІА «ОВВА».

Одружений з художницею Оксаною Цюпою.

На виставці представлені насамперед художні твори рівненського письменника, зокрема всі наявні на сьогодні видання відомого роману “Рівне/Ровно” — чотири в Україні; а також переклади цього роману білоруською, польською, сербською, німецькою мовами. Окремі книжки та колективні антології і збірники з творами Олександра Ірванця виходили у США, Німеччині, Австрії, Словенії, Хорватії, Сербії, Чехії, Словаччині, Швеції. Також О.Ірванець має в своєму 11 книжок перекладів з російської, білоруської та польської мов — ці видання теж увійшли до експозиції виставки, як і численні журнальні публікації в різних країнах Європи, каталоги та програми різноманітних літературно-мистецьких заходів, у яких брав участь О.Ірванець . Окремо представлені кіно- та театральні афіші, інші пам’ятні предмети, пов’язані з творчою діяльністю рівненського письменника.

Привітати поета завітали відомі рівняни та гості міста. Цікаві факти про життя Олександра Ірванця розповів його давній товариш Юрій Андрухович – український поет,прозаїк. Бажали здоров'я та творчих здобутків: Петро Кралюк – український письменник,філософ, письменниця Ірина Баковецька, начальниця міського управління культури Наталія Лозовська, депутатка Рівненської міської ради Олена Хотенко, та гості з м. Луцьк, подружжя Коробчуків.

Надзвичайно теплі слова прозвучали для пана Олександра від матері та сестри, які були присутні під час заходу.

Підготували виставку працівники сектору мистецтв РОКМ.