ВІТАЄМО ЗІ СЛАВНОЛІТТЯМ МАЙСТРИНЮ НАРОДНОЇ ТВОРЧОСТІ ВІКТОРІЮ КИСИЛЕНКО!

11 лютого 2022

Щиро вітаємо відому майстриню народної творчості, лауреатку міської премії імені Василя Павлюка, стипендіатку премії голови РОДА  Вікторію Никифорівну Кисиленко з поважним ювілеєм – 80-річчям!

Вікторія Никифорівна  народилася 11 лютого 1942 року на станції Курган-Тюбе Актюбинського району Андижанської області (Узбекистан) в сім’ї робітників. У 1959 р. закінчила школу №73 у с. Дар’ївка Луганської області. У 1962 році завершила навчання в культосвітньому училищі м. Ростов-на-Дону, де отримала спеціальність клубного працівника, керівника самодіяльного хорового колективу.

У м. Рівне проживає з 1960 р. Спочатку працювала методистом в організації дозвілля, а з 1980 року – методистом декоративно-ужиткового мистецтва та художньої фотографії. Сприяла створенню фотоклубу «Час», «Клубу творчих зустрічей»; є одним із ініціаторів проведення в м. Рівне фольклорно-етнографічного свята «Музейні гостини». У 2004 році на громадських засадах створила Музей народної іграшки при Рівненській ЗОШ №19.

Майстриня, яка щедро ділиться секретами писанкарства, флористики та дитячої іграшки, добре відома і дітям, і дорослим своїми творчими майстер-класами. Чуйна поетична душа п. Вікторії обрала для творчості багатство місцевих природних матеріалах, зокрема, при виготовленні ляльок та цікавих лялькових композицій з лляних ниток та волокна. Вивчення особливостей місцевого народного костюму сприяло появі ляльок у цікавих народних строях, декорованих відповідно до місцевих традицій поліського костюму. Саме тому вироби майстрині привертають увагу численних відвідувачів її виставок та гостей традиційного фольклорно-етнографічного свята «Музейні гостини».

Вікторія Кисисленко активно вболіває за розвиток декоративно-ужиткового мистецтва Рівненщини. Жодний фестиваль, жодне свято народних умільців чи то в області, чи то в столиці України не відбувається без її участі. За роки своєї творчої діяльності їй вдалося згуртувати навколо себе корифеїв народного мистецтва та стати Берегинею народних ремесел на Рівненщині.

Бажаємо ювілярці яскравого вогника натхнення в усіх творчих проектах, енергії від сонячного бурштину, теплих посмішок друзів та рідних! Зичимо добра, гарних подій, гарних новин, гарного здоров’я та численних учнів-послідовників! Многая літа!!!

 

Сектор етнографії РОКМ