В МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ "СПІЛЬНА БОРОТЬБА УКРАЇНСЬКОГО ТА ПОЛЬСЬКОГО НАРОДІВ ПРОТИ БІЛЬШОВИЦЬКОЇ НАВАЛИ У 1920 РОЦІ"

7 липня 2022

7 липня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї  спільно з Культурно-просвітницьким центром ім. Т. О. Сосновського відбувся Круглий стіл "Спільна боротьба українського та польського народів проти більшовицької навали в 1920 р".

Модератором заходу виступив директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига. Він привітав учасників Круглого столу з початком роботи, зі святом Івана Предтечі і запросив до обговорення питань сумісного військового протистояння поляків та українців на початку ХХ ст. та сучасних подій російсько-української війни в контексті допомоги Польської держави Україні.

Робота Круглого столу була розпочата музичним вітанням Назара Волощука - члена Національної всеукраїнської музичної спілки та Національної спілки кобзарів України. Пісню у його виконанні «Ой, у лузі червона калина» підспівували усі учасники й гості.

До вітального слова долучилися - отець Вітольд Ковалів – публіцист, священник та о. Віталій (Поровчук) – історик, священник. Всі помолилися за мир  в Україні, скоріше завершення війни Перемогою, прочитавши молитву «Отче наш».

Виступив на заході Ярослав Ковальчук – голова Культурно-просвітницького центру ім. Томаша Сосновського. Він зазначив, що сьогодні побував на Дубенському кладовищі, де вшанували полеглих  польських легіонерів; що боротьба проти більшовиків триває 102 роки, об’єднавши проти спільного ворога два братні народи -  українців і поляків. Так було в 1920 році, це відбувається і тепер.

Петро Куделя – директор НВК «Колегіум», у своєму виступі підкреслив, що минуле має багато спірних питань, які ми сьогодні всі разом, українці і поляки, маємо вирішувати. Росія змінює своє обличчя, але не змінює сутності. Але союз двох братніх народів був 100 років тому, є і тепер. Ті, хто воював за Польщу, за Україну мають бути не забуті, їх потрібно пам’ятати.

Виступив на заході Валерій Скоцик – освітянин, дослідник. Тема його  дослідження   –  історія Гощанської гміни, історія Рівненського повіту, історія системи Прикордоння.

Завідувачка відділу історії Острозького державного заповідника - Марія Данилюк наголосила у своєму виступі, що ми повинні пам’ятати уроки історії і щоб наші добросусідські відносини залишалися і в майбутньому, щоб ми їх розвивали в культурі, політиці, економіці. Краще жити і мати справу з добрими сусідами, аніж з поганими родичами.

Чеслав Хитрий – краєзнавець, журналіст, виступаючи, сказав, що ще в 2015 році отримав список 327 полеглих польських солдат, які вже більше 100 років спочивають на польському воєнному кладовищі в м. Рівне. Почали піднімати питання про створення пам’ятників-гранітних плит, де були б вказані прізвища, звання  полеглих, і коли питання зрушилося з місця, знову втрутилася російська війна. Надіємось, що до вирішення цього питання обов’язково повернемось уже після війни.

 Брали участь у заході і працівники музею. Зокрема виступила Наталія Гавриш - ст. наукова працівниця відділу історії РОКМ. Темою її виступу було дослідження долі більшовика Олеко (Тома) Дундича, могила якого довгий час була в центральному парку відпочинку ім. Т.Г.Шевченка у Рівному (колишній парк Любомирських). Зараз його могила в районі Дубенського кладовища – через дорогу від польських легіонерів.

З додатком до цього питання виступила і журналіст, краєзнавиця Світлана Калько. Вона розповіла також, що досліджуючи історію роду Любомирських, дізналася, як відносилися більшовики до історичних цінностей: палили меблі, били посуд, викидали книги. Таке варварство закладене у росіян, мабуть, генетично, росіян ототожнюємо з більшовизмом - зазначила вона.

І на завершення роботи Круглого столу до слова був запрошений Віктор Гром – краєзнавець, викладач  НУВГП. Він підвів підсумки, підкреслив, що вислів «Україна в огні» - актуальний багато років. Ми воюємо не з 2014 року, а боротьба продовжується більше 100 років. І кожен воїн у цій боротьбі не повинен бути забутим, відбувається повернення до європейського стану речей, коли ми маємо вшановувати і полеглих і живих у цій боротьбі.

Тетяна Каук – ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій