КРУГЛИЙ СТІЛ ДО 115-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕГА ОЛЬЖИЧА

21 липня 2022

21 липня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї  спільно з Рівненським обласним об'єднанням Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка та Миколаївським ліцеєм ім. Олега Ольжича (Миколаївська обл.) відбувся Круглий стіл, присвячений 115-й річниці від дня народження О.Ольжича - українського поета, політичного діяча, археолога,  сина видатного українського поета Олександра Олеся.

На заході зібралися науковці, музейники, дослідники, археологи, щоб поговорити про Олега Олександровича Кандибу – талановитого українського поета і вченого діяча, борця за самостійну Україну, більш відомого під псевдонімом Олег Ольжич; також розглянути літературну і наукову діяльність Олега Ольжича; вшанувати його  пам’ять в Україні.

Модератором заходу був директор музею – Олександр Булига.

Першим до слова було запрошено голову Рівненського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка - Івана Вєтрова. Він відзначив, що  Олег Ольжич був сильною і духовно загартованою особистістю, борцем за Незалежність України; повідомив присутніх про те, як шанують пам’ять Ольжича в Україні – в містах встановлені меморіальні дошки, вулиці названі його ім’ям, в Житомирі, місті, де народився Олег Кандиба, йому встановлений пам’ятник.

З доповіддю про «Життєвий та творчий шлях Олега Ольжича, його рівненську сторінку життя» виступив директор   музею Олександр Булига. Ольжичу прийшлося стати свідком бурхливих подій першої половини ХХ ст. Доповідач згадав і про друзів Олега Ольжича – Олену Телігу і Уласа Самчука. Саме зі спогадів останнього ми дізнаємося про перебування Ольжича у Рівному.

У доповіді «Значущість особистості Олега Ольжича в українському державотворенні»  Ігор Марчук  - завідувач відділу історії РОКМ - розповів, що Олег Ольжич, як член ОУН, у 1938-му брав участь у проголошенні Карпатської України. В жовтні 1941-го виступив одним із організаторів Української Національної Ради в Києві, маючи на меті відновлення української державності. Посилення репресій з боку гітлерівців змусили його переїхати до Львова. Гестапо заарештувало Ольжича 25 травня 1944-го на квартирі у Львові і відправило в концтабір Заксенхаузен. Помер 10 червня від тортур на черговому допиті. Ігор Марчук зазначив, що на превеликий жаль, не має якісного дослідження вкладу Олега Ольжича в боротьбу за Незалежність України. Над цим науковцям потрібно працювати, використовуючи архівні документи.

З онлайн-доповіддю «Його ім’я носить наша школа»  виступила Ганна Строїнова – заступник директора з навчально-виховної роботи Миколаївського ліцею ім. Олега Ольжича. Вона розповіла що передувало назвати їх заклад ім’ям Олега Ольжича. Сприяв цьому  директор Микола Матіюку. В ліцеї є музей імені О.Ольжича, а з 1997 р. і заклад носить його ім’я.

Брав участь в роботі Круглого столу (онлайн) Микола Шкурко – голова місцевого товариства «Просвіта» (м.Ніжин).

На заході був присутній  депутат ІІ скликання Роман Омельчук. Він розповів про боротьбу ОУН-УПА. Нагадав, що Олег Ольжич стверджував, що не потрібно вмирати за Україну, потрібно вбивати ворогів.

Під час заходу прозвучали  літературно-музичні композиції у виконанні Назара Волощука - головного спеціаліста відділу регіональної культурної політики, члена Національної всеукраїнської музичної спілки та Національної спілки кобзарів України. Він розповів, що таланти у О.Ольжича відкрилися в ранньому віці: гарно малював, а в 5 років вмів грати на скрипці і на фортепіано.

Повідомила присутніх про літературну діяльність О.Ольжича Олена Панасюк – наукова співробітниця Літературного музею Уласа Самчука.  Вона відмітила, що хоча в радянські часи ім’я Олега Ольжича було під жорстокою забороною, без нього неможливо уявити культурне та політичне життя української нації у 1920-40-х роках минулого століття. На жаль, повну поетичну і наукову спадщину О. Ольжича досі не зібрано і не опрацьовано.

Учасників Круглого столу із темою «Дослідник археологічних пам’яток України» познайомила  Віта Коцюбайло – старша наукова співробітниця відділу археології та реставрації РОКМ. Вона зазначила, що перш ніж стати поетом, Олег Ольжич мав славу відомого археолога. Працював на кафедрі археології Українського вільного університету, в археологічному відділі Чеського національного музею в Празі, брав участь у експедиціях. А його дослідження друкувалися в спеціалізованих виданнях Англії, Німеччини, Чехії, Югославії. Розробив періодизацію трипільських пам’яток Дністровського регіону, актуальну й донині.

Коротким, але напрочуд  насиченим, був життєвий шлях Олега Ольжича-Кандиби. Він жив в той час, коли була поневолена Батьківщина. Олег Ольжич  залишиться в нашій пам’яті одним із найсвітліших постатей української історії і поезії, яку ми не маємо права забути.

Завершився захід покладанням квітів біля меморіальної дошки Олегу Ольжичу в Рівному (вул. Чорновола, 28).

Тетяна Каук

старша наукова співробітниця відділу маркетингу, розвитку та комунікацій