У МУЗЕЇ ВІДКРИЛИ ВИСТАВКУ, ПРИСВЯЧЕНУ ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА

27 липня 2022

27 липня 2022 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки "Воїни. Історія українського війська". До експозиції увійшли 16 банерів з інформацією про військові формування, що боронили нашу країну в різні часи, а також – предметний ряд, утворений історичними експонатами.

 Зі вступним словом виступив директор РОКМ Олександр Булига. Він зазначив, що відкриття цієї виставки є лише одним із трьох заходів, запланованих у музеї до Дня Української Державності 28 липня. Також було підготовано проведення круглого столу «Пересопницьке євангеліє – символ української державності» та ще одну виставку, присвячену героїчній боротьбі Української Повстанської Армії за свободу рідного краю. Крім того, Олександр Степанович висловив свою глибоку пошану тим співробітникам музею, котрі боронять нашу державу сьогодні в лавах сучасного українського війська.

Завідувач відділом історії РОКМ Ігор Марчук розповів присутнім детальніше про воїнів України минулих історичних періодів – руських дружинників, вояків Великого Князівства Литовського, козаків, повстанців УПА. Крім того, закцентував увагу присутніх на предметному ряді, що підкріплює виставку – меч та фрагменти обладунків, зразки форми воїнів УПА та Збройних сил України, сучасні українські військові відзнаки, зброя середини XX століття, а також – футляри для ПТРК.

Історик, краєзнавець, художник-реставратор Микола Бендюк разом зі своїм товаришем Олександром Гребенюком, учасником Територіальної оборони міста Рівного, завітали на відкриття виставки із копією української шаблі XVII століття. Микола Миколайович розповів про роль даного виду зброї у розвитку  української військової справи, а пан Олександр детальніше повідав про принесену копію історичної реліквії. Вона відтворює автентичний вигляд шаблі гетьмана Богдана Хмельницького, оригінал якої дістався полякам у якості трофею після Битви під Берестечком і нині зберігається у Національному музеї (Варшава). Проте ця зброя знала не лише поразки – пам’ятає вона і звитяжні дні перемог українського війська, зокрема – під Збаражем.

Андрій Жив’юк, кандидат історичних наук, голова Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, познайомив присутніх з історіями двох захисників нашої землі, що віддали свої життя за Україну.  Антін і Тарас Павлюки жили у різний час, проте народилися в одному селі та були родичами. Антін Павлюк служив у Армії УНР і загинув після поразки визвольних змагань, потрапивши під маховик більшовицьких репресій. Тарас Павлюк поліг у травні під час боїв на Донбасі, відважно воюючи в лавах ЗСУ. Андрій Анатолійович підкреслив, що пам’ять про цих людей не помре, доки живий і бореться сам український народ, висловив гордість за те, що нарешті топоніми України отримують імена її справжніх героїв – зокрема, відважних воїнів.

Після завершення відкриття усіх гостей було запрошено до огляду виставки.