ДО ДНЯ АРХЕОЛОГА В МУЗЕЇ ПРОВЕДЕНО КРУГЛИЙ СТІЛ "АРХЕОЛОГІЧНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ"

16 серпня 2022

15 серпня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся  круглий стіл «Археологічна спадщина України». Захід був проведений до професійного свята Дня археолога, яке відзначається в середині серпня. Це свято в Україні офіційно встановлено Указом Президента з 2008 року.

На засіданні круглого столу науковці обговорили найбільш вагомі питання, пов’язані з археологічними дослідженнями та науковою діяльністю учасників. Участь у круглому столі взяли фахівці з Рівненської і Львівської областей.

Олег Романчук – заступник директора з наукової роботи, привітав учасників круглого столу, оголосив програму виступів і був модератором заходу.

Першим до слова був запрошений Богдан Прищепа – доктор історичних наук, професор кафедри історії України в Рівненському державному гуманітарному університеті. Виступ Б. Прищепи відбувався на платформі онлайн, так як зараз він перебуває у Великій Британії. Богдан Анатолійович  розповів про підсумки досліджень археологічних пам’яток Волині у 2001-2021 роках. У своєму виступі він підкреслив, що перші археологічні розкопки середньовічних памʼяток були проведені  ще в 70-х роках минулого століття. Тоді ж були створені в обласних центрах охоронні археологічні служби, які займалися реєстрацією існуючих пам’яток, пошуком нових, проведенням експертиз. Розповів про роботу експедицій, зокрема, в районі сіл Хрінники та Пересопниці. Підкреслив, що тоді вперше почали проводити археологічні дослідження великих історичних міст (Рівне, Дубно, Острог).

         Святослав Терський – доктор історичних наук, професор кафедри історії, музеєзнавства і культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка» ознайомив присутніх з покришками так званого «гнідавського типу» на Волині. Доповідь його супроводжувалася презентацією – показом деяких артефактів. Покришки, друга назва накривки, мали досить масивний корпус, вага інколи сягала більше 1 кг. Датуються накривки Х ст. С.Терський розповів також про застосування цього типу виробів ювелірного ремесла на Волині.

Підключився до роботи і науковий співробітник КЗ ЛОР "Історико-краєзнавчий музей" (м. Львів-м. Винники) Сидорович Володимир. Тема його виступу – «Могильник пшеворської культури в околицях села Велика Діброва на Львівщині (дослідження 2021 року)». Доповідач зазначив, що пшеворська культура, власне  — археологічна культура, визначає залізну добу на території Польщі та Західної України. Культура названа по назві селища Пшеворська, де були вперше знайдені зразки виробів. В. Сидорович розповів історію дослідження даної пам’ятки, показав розташування її на карті.

До круглого столу в онлайн режимі приєднався Юзеф Нікольченко – доцент кафедри культурології Маріупольського державного університету (м. Київ), заслужений працівник культури України.  Доповідач зазначив, що його пов’язує з містом Рівне не тільки місце його народження, а і 30 років праці в музейній культурологічній сфері. Зараз він продовжує працювати на кафедрі культурології Маріупольського університету в Полтаві, але у вересні планує переїхати до Рівного. Тема його виступу – «До 40-річчя виходу «Довідника з археології України. Рівненська область. – 1982 р.», де він  підкреслив, що науково-допоміжний бібліографічний покажчик присвячений пам’яті відомого археолога, історика, краєзнавця, доктора історичних наук Ігоря Кириловича Свєшнікова.

Далі засідання круглого столу продовжив директор РОКМ Олександр Булига, який також привітав всіх зі святом і запросив до слова Юрія Пшеничного – завідувача відділу історії ДІКЗД. Ю. Пшеничний  розповів про результати шурфування поблизу Дубенського замку в 2022 р. Виступаючи, він сказав, що Дубенський замок зберігає ще багато наукових таємниць, які час від часу відкриваються дослідникам. Колекція замкових знахідок із шурфу чимала. Знайдено багато матеріалів, які стосуються внутрішнього наповнення будівель – предмети побуту власників і їхнього оточення. Територія, яка прилягає до замкових мурів, таїть у собі ще чимало приємних несподіванок у сенсі археологічних відкриттів.

         Андрій Бардецький – голова МГНО Дубенський археологічний осередок,  розповів про  результати дослідження об’єктів забудови та про Свято-Вознесенський жіночий монастир на острові Дубовець; охарактеризував конструктивні особливості відкритих споруд та виявлені у них археологічні матеріали.

Після виступу А. Бардецького  директор музею О.Булига запропонував подати його матеріали на нашу щорічну музейну жовтневу конференцію, де їх буде опубліковано.

«Дослідження літописної Пересопниці: давньоруські печі з урочища Пастівник» - з такою доповіддю виступила Оксана Жарська – науковий співробітник Культурно – археологічного центру «Пересопниця». Присутні почули про поселення ранніх слов’ян в уроч. Пастівник. Систематичні археологічні розкопки були розпочаті у 2002 р. і продовжувались три наступні польові сезони. Урочище Пастівник знаходиться на східній околиці села Пересопниця.

І завершилася робота круглого столу виступом Віти Коцюбайло – старшого наукового співробітника відділу археології та реставрації РОКМ, яка, власне, і була ініціатором проведення круглого столу. Вона розповіла про слов’яно-руські городища по нижній течії річки Стир, проаналізувала основні результати польових досліджень городищ, що датуються Х –ХІІ ст.

Насамкінець, до роботи круглого столу приєдналася Ольга Морозова – завідувачка сектору цифрових технологій РОКМ. Завдяки їй присутні побачили цілий ряд світлин з роботи ранніх археологічних експедицій.

Закінчилася робота заходу цитуванням віршів О. Булиги із його книги «Поєднані Волинню», присвячених нашим відомим археологам.

Тетяна Каук – ст. науковий співробітник відділумаркетингу, розвитку та комунікацій