ДО ДНЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ В РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ПРИСВЯЧЕНА ОДНОМУ ІЗ ГЕРОЇВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ - НІЛУ ХАСЕВИЧУ.

24 серпня 2022

23 серпня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї презентували виставку графіки Ніла Хасевича «(Не) паперовий солдат. (Not) a paper soldier.»

Розпочав презентацію виставки директор музею Олександр Булига, привітавши присутніх зі святом Українського прапора. Саме в цей день у музеї відкривається виставка, присвячена одному із героїв Другої світової війни – Нілу Хасевичу. Олександр Степанович зазначив, що у Ніла Хасевича була особлива сила духу і цією незламністю пройняті його  роботи, сила яких передавалася іншим повстанцям. Передається вона і сучасним воїнам, новому поколінню борців за Незалежність України. Крім того, директор РОКМ відмітив, що організаторами виставки є відділ історії Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Ігор Марчук – завідуючий відділом історії, наголосив, що професіоналізм і плідність творчості Ніла Хасевича не мають аналогів у підпільній боротьбі інших народів часів Другої світової та після неї. Митець у своїх роботах неодноразово  відображав державні символи України: герб та прапор. Сьогоднішня виставка є присвятою всім, хто воював за Україну тоді і зараз. Цікаво, що  тепер  Генеральний штаб України в своїх інформаційних повідомленнях використовує шрифт, який розроблений на основі шрифту Ніла Хасевича. Виставка ховає у собі невеличкий сюрприз - зашифровані фрагменти пазлу маловідомого твору Н. Хасевича, віднайти який можна буде під час проходження невеличкої квестової гри.

Глибоко вивчала творчість Ніла Хасевича  Любов Крилюк – викладач, науковець. Вона відмітила різносторонність митця, який досліджував українське мистецтво, писав про українських графіків. Подвиг Н. Хасевича дуже яскравий, він не перестає дивувати і досі. І дуже тішить, що зараз з’являється багато його послідовників у різних галузях мистецтва.

Заслужений працівник культури України, краєзнавець, старший науковий співробітник музею Микола Федоришин  чув про Ніла Хасевича ще з дитинства, бо проживав у селі, з яким були пов’язані останні роки життя художника. Науковець у своєму виступі звернув увагу присутніх, що у своїх творах митець вже тоді передбачав війну росії з Україною.

Традиційно з подарунками прийшли на презентацію виставки Микола Бендюк – художник-реставратор Державного історико-культурного заповідника, мистецтвознавець, історик та художник Олександр Гребенюк. Вони подарували музею одну із оригінальних гравюр Ніла Хасевича, котра була випадково знайдена на горищі купленої хати, у пакунку з гравюрами.

Завітав на виставку і відомий філателіст з Києва Олександр Канівець, що подарував музею свої унікальні авторські роботи. Це конверти, на яких зображена головна світлина сьогоднішньої виставки, зазначена дата 22.08.22 р., Рівне, краєзнавчий музей, підпис: Виставка творів Ніла Хасевича. Також на виставці представлена інша робота митця – посмертна маска Т. Шевченка і прапори: Державний прапор України і прапор Збройних Сил України, які передали з Національного музею-заповідника «Битва за Київ.1943р.». Ці прапори були на блок-постах територіальної оборони Київщини у війні з рашистами.

На відкритті виставки був присутнім також і гість з Харкова  Микола Ручкін – співробітник Харківського музею природи, реставратор за професією, краєзнавець, автор книг про минуле Харківщини. Війна змусила виїхати з рідних місць, але і будучи на Рівненщині, науковець продовжує досліджувати історію України, а тепер і нашого краю, прагне написати нарис про наш рівненський край.

Володимир Стасюк, який є автором багатьох відомих пам’ятників в Україні, представив гостям виставки свій проект пам’ятника Нілу Хасевичу, розроблений іще у 2013 році. 

Андрій Міщеня – начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Рівненської міської ради, сказав, що гравюри викликають великий інтерес. Особливо ті, що були створені в криївках, без належних умов і засобів. Актуальні ці роботи і зараз, коли продовжується війна з російською агресією.

На завершення презентації директор музею запросив усіх до перегляду виставки.