ВУЛИЧНА ВИСТАВКА "ПРО СКЛО ПРОЗОРО" У РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

12 вересня 2022

12 вересня на оглядовому майданчику музею в рамках проєкту «Вулична експозиція» була презентована із фондів Рівненського обласного краєзнавчого музею  виставка «Про скло прозоро».

Директор РОКМ Олександр Булига привітав усіх присутніх з початком роботи виставки, розповів про історію виникнення скла. Відмітив, що в  музейній експозиції є скляні вироби ще  з часів Київської Русі.  Потім запросив до слова автора проєкту – Галину Данильчук, старшого наукового співробітника сектору обліку музейних цінностей відділу фондів.

Пані Галина зазначила, що у фондах краєзнавчого музею зберігається велика колекція скляних виробів, які раніше не презентували до огляду. Тому добре, що ця експозиція сьогодні  розпочинає свою роботу.

      На виставці  представлено близько 300 різноманітних експонатів: скляні вироби, які використовувалися в побуті, медицині, техніці. Це досить велика колекція виробів зі скла від   кінця ХІХ ст. до середини ХХ ст., яка збиралася в музеї впродовж багатьох років.  За кожним предметом стоїть своя історія: місце виготовлення, технологія виробництва, музейна цінність.

Відвідувачі зможуть побачити і кришталь (Костопільського склозоводу), який був окрасою сервантів майже кожної оселі і бажаним подарунком до свят, і сувенірну продукцію  Рівненського заводу «Газотрон» - їжачки, грибочки, яблучка,  які своєю легкістю і вишуканістю милували око дітей і дорослих,  і тару Рівненського пивзаводу  та багато іншого. 

Галина Федорівна щиро подякувала усім, хто долучився до цього проєкту: Морозовій Ользі – за чудову ідею виставки, Олександру Мельничуку за допомогу у створенні експозиції, музейним працівникам за скляні  речі  із власних родинних  колекцій. Розповіла, як той чи інший експонат знайшов своє місце на виставці скла.

Насамкінець запросила усіх бажаючих на виставку, яка буде працювати впродовж місяця. І звернулася до присутніх з проханням передивитися свої домашні вироби із скла і, можливо, щось із них передати музею, адже вони можуть становити для нас, наших майбутніх відвідувачів велику цінність.