ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ "ЖИТТЯ, ОСВЯЧЕНЕ ЛЮБОВ'Ю" ЛЮДМИЛИ ФУСІК (МИСЕЧКО) ВІДБУЛАСЯ В МУЗЕЇ

16 вересня 2022

15 вересня у приміщенні Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася презентація книги «Життя, освячене любов’ю» Людмили Василівни Фусік (Мисечко) - педагога, української бандуристки, членкині Національної спілки кобзарів України

Директор музею Олександр Булига зазначив, що сьогодні всі зібралися тут, щоб розділити радість Людмили Василівни, бо вийшла її книга про рідних, близьких, про наш край, його долю, нашу славну історію. Він запропонував розпочати зустріч молитвою хору Рівненської духовної семінарії ПЦУ.

З вітальним словом виступив Віталій Лотоцький, ректор Рівненської духовної семінарії. Він передав благословення з уст керуючого Рівненської єпархії  Іларіона – архієпископа Рівненського і Острозького, черговій книзі, присвяченій родині Мисечків. Відмітив, що таких жертовних родин, як родина Мисечків, в Україні багато. І дуже добре, що про них пам’ятають, знають, їх не перемогти ніяким тоталітарним режимам.  Висловив велику вдячність родині Мисечків за подарунок сімейної реліквії – напрестольного хреста. Ця сакральна святиня тепер знаходиться на святому престолі Рівненського семінарського храму. Тепло привітав іменинницю зі святом,   побажав, щоб сьогоднішня зустріч, молитва долітала до небес і дарувала царство небесне тим, про кого написана книга.

Дуже прикметно, що презентація  книги проходить у день народження пані Людмили. Привітати її прийшов заступник голови Рівненської Військової Адміністрації Сергій Гемберг. Він відмітив, що вихід сімейного літопису родини Мисечків – це велика подія. Наш культурний код -  це любов до свого, це боротьба, любов до Бога, до України. І з цим ми непереможні. Також передав вітання і від голови РОВА Віталія Коваля.

З теплими словами привітання Людмилі Василівні виступила Катерина Сичик – голова Рівненського міського об’єднання товариства  «Просвіта». Вручила «Подяку»  за її велику працю,  великий внесок у розбудову української державності.

На святі був присутній видавець книги Олег Зень. Він також щиро вітав пані Людмилу, сказав, що працюючи над книгою, відчував ту велику любов, яка панувала в родині Мисечків.

Прийшли привітати свою наставницю, вчительку її учні, чиї життя пов’язані з бандурою. Людмила Василівна працювала старшим викладачем бандури у Рівненській ДМШ № 1 ім. М. Лисенка.   Із задоволенням присутні слухали твори у виконанні народного вокально-інструментальне тріо "Срібна терція " Рівненського МБК, керівник - заслужений працівник культури України Борис Забута. Багато теплих слів лунало в адресу Людмили Мисечко, слів подяки за її любов, турботу, за передані знання.

Під час заходу прозвучала музична композиція у виконанні Назара Волощука – члена Національної всеукраїнської музичної спілки, члена Національної спілки кобзарів України, головного спеціаліста управління культури Рівненської облдержадміністрації. Його виступ також став емоційним доповненням свята. Українську стрілецьку пісню, яка була створена понад століття тому, «Ой, у лузі червона калина» із задоволенням підспівувала уся зала.

Завітала на презентацію директорка Рівненського центру народної творчості, відома поетка Ірина Баковецька-Рачковська. Вона відмітила, що Людмила Василівна зробила великий внесок у розвиток української культури. Плеяда письменників, дослідників поповнилася чудовим мистецьким виданням, де родина пам’ятає своє коріння. Ірина Володимирівна прочитала присутнім свій вірш про ангелів, що тримають небо над Україною.

Відомий історик, кандидат історичних наук Андрій Жив’юк привітав також іменинницю. Розповів про рішення топонімічної комісії увіковічнити пам’ять родини Мисечків у назві вулиці міста. Для Рівного це вже стає брендом – називати вулиці не на честь однієї людини, а цілої родини. В Рівному уже є 5 таких вулиць. І це правильно, бо все починається з родини.

Щиро вітав Людмилу Василівну народний депутат Верховної ради України 2-го скликання Роман Омельчук, який зазначив, що сьогодні ми вшановуємо славну родину Мисечків, їх титанічний вклад у боротьбу за незалежність України.

На презентації книги була присутня і Тетяна Леус - рівненська композиторка, членкиня Національної всеукраїнської музичної спілки, відмінниця освіти України. Містяни добре знають композиторку, піснярку, педагога, музика і пісні якої часто звучать на міських сценах. Патріотичні і ліричні пісні в її виконанні додали тепла і щирості музейному заходу.

В залі Рівненського краєзнавчого музею лунало багато ще вітань, теплих слів, добрих побажань від друзів, колег, знайомих Людмили Василівни.

Насамкінець, шановна пані Людмила подякувала усім за щирі побажання. Розповіла про написання книги, як їй в цьому домомагала її сестра Ольга. На завершення зустрічі Людмила Фусік (Мисечко) подарувала книгу про свою родину краєзнавчому музею з дарчим написом. А також книгу «Кобзар» з давньою і цікавою історією. Книга в роки Другої світової війни була у схроні українських партизан, після війни знаходилася 10 років на засланні в Красноярському краї. Але, не дивлячись на ті складні часи, збереглася, хоча й потребує зараз реставрації. А ще музей поповнився рушниками з родини Мисечків.

Тетяна Каук – старший науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій