У МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ ПАТРІОТИЧНО-МИСТЕЦЬКИЙ ЗАХІД "І ОЖИВЕ ТВІЙ ДІМ, ЗЕМЛЯ СВЯТА!"

28 вересня 2022

28 вересня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся патріотично-мистецький захід «І оживе твій дім, Земля Свята! В єднанні його сила!».

Розпочав свято директор музею Олександр Булига, який зазначив, що мета Проєкту -  створювати культурний плацдарм для майбутньої перемоги, показати, що нас, українців, багато, ми сильні, єдині і ми не здамося! А ідея – як символ єдності українського народу, вишити і представити для широкого загалу огляд карти України, демонструватиме цілому світу нашу єдність у боротьбі з російським агресором, незламність та цілісність нашої країни.

Розробниками Проєкту стали львів’яни Олег та Леся Стечкевичі. Ними було створено 25 +1 карт України розміром 1,8 х 1,2 м, що розійшлися всіма регіонами нашої держави, крім тимчасово окупованих територій. Завдання було – вишити бісером 25 гербів міст – обласних центрів України та Криму, тризуб та слово «Україна». Втілювати це в життя взялися освітяни із різних куточків нашої держави. Дуже знаковим є факт, що за області, які зараз потерпають від обстрілів, взялися  вишивати  бажаючі з інших областей.

Від Рівненської області Проєкт підтримали педагоги ОЗ «Котівський ліцей», які придбали карту та вишили її разом із учнями, їхніми батьками і працівниками закладу. Доєдналася до творчого процесу і майстриня з соломоплетіння Ольга Христопчук. Керівником робочої групи стала Алла Муравська - вчителька музичного мистецтва з Опорного закладу «Котівський ліцей» Олександрійської сільської ради Рівненського району Рівненської області. 

Зі словами подяки виступив Олексій Бучинський, заступник голови Рівненської обласної ради, який відзначив, що вражений величчю роботи, її унікальністю, об'єднавчою силою. Повідомив, що інформація про виставку буде представлена на сайті обласної ради, у фейсбуці, щоб якомога більше людей дізналися про цю подію, прийшли подивитися. В ці тяжкі для України часи це особливо важливо.

Начальник управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації Любов Романюк щиро подякувала за такий чудовий патріотичний Проєкт. Відзначила, що цей захід – це Проєкт добра, миру, щастя, нашої Перемоги та запропонувала його продовжити та вишити на карті України герби усіх областей нашої держави та Криму.

Начальник відділу освіти Олександрійської громади – Інна Поліщук також відмітила, що пишається колективом, вихованцями, які вийдуть із закладу і будуть гордо крокувати Європою з висловом «Я – українець!». Сказала, що вже визріла нова ідея – вишити карту України з Гербами кожної області.

Алла Муравська поділилася інформацією про те, як виготовлялася геральдична карта, хто був задіяний у її вишиванні, як працювали,  які емоції супроводжували цю роботу. Розповіла, що ця карта має на меті об’єднати покоління – дорослих і дітей. Робота планувалася завершитися до свята Незалежності України, але, в силу різних обставин, не завершилася. І сьогодні карта презентується у переддень освітянського свята, в ній - єдність всього колективу, всього закладу. Подякувала всім, хто брав участь у цій великій роботі, а також директору закладу Мазур Оксані Володимирівні, яка надихнула і підтримала  у створенні карти.

Далі колектив ОЗ «Котівський ліцей» озвучив, щемливий до сліз, музично-літературний сценарій про російсько-українську війну, про наших українських патріотів, про Україну, про нашу Перемогу.

Підключився до заходу на платформі онлайн львів’яни Олег Стечкевич, розробник Проєкту. Розповів про ідею створення, як все втілювалося, про велике значення роботи вишивальниць.   На фоні прапора УПА, який плавно перетікає в прапор України, розміщена Карта України, що відображає межі областей. На території кожної області схема Герба міста, вишитого бісером. Подякував майстриням, що вишили карту, сказав, що з такими наставниками, як колектив ліцею – у нас все буде УКРАЇНА!

До слова була запрошена Оксана Скляр, директорка Рівненського обласного молодіжного пластового вишкільного центру. Вона зазначила, що російський ворог хоче знищити нашу цілісність і нашу духовність. Але це йому не вдасться ніколи. ЗСУ зі зброєю в руках боронять Україну, а ми очолюємо фронт духовний – маємо виховати молоде покоління в любові до нашої України.

Ольга Володимирівна Мазур, директорка закладу, щиро подякувала своєму колективу, своїм вихованцям. Сказала, що пишається тими, хто у вільний від роботи час вишивав карту. Побажала, щоб цей Проєкт жив, щоб він продовжувався, доповнювався, адже кожна бісеринка на карті – це бісеринка Перемоги. Сказала, що ця карта – це подарунок дітям, які живуть на всій території Україні.

В рамках заходу відбулася прем'єра пісні «Там, де твій дім» на слова та музику Наталії Мельничук, аранжування – Володимир  Тижбірак. Подарували пісню гостям заходу  вихованці закладу - Софія Вознюк, Катерина Семещук, Тетяна Кирильчук. Їх виступ став емоційним доповненням свята.  Музична композиція була написана до Дня Незалежності України – першого терміну вишиття карти.

На завершення Олександр Булига висловив вдячність усім авторам цього Проєкту, а також Тетяні Самсонюк, заступниці директора з розвитку та впровадження цифрових технологій Рівненського обласного краєзнавчого музею, яка ініціювала проведення цього заходу в музеї. 

У Рівному побачити цей унікальний  витвір рукоділля можна буде впродовж місяця, а потім він буде експонуватись в ОЗ «Котівський ліцей».

Тетяна Каук – старший науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій