В МУЗЕЙНІЙ БІБЛІОТЕЦІ ПРОЙШОВ ЗАХІД, ПРИУРОЧЕНИЙ ДО 105 РІЧНИЦІ ПРОГОЛОШЕННЯ УНР

18 листопада 2022

Попри відсутність світла через підступні обстріли рашистів, у бібліотеці Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся захід, присвячений річниці бурхливих подій, коли наша держава так само виборювала власну свободу від московитської орди. Музейники та гості закладу зібралися у РОКМ, адже незабаром, 20 листопада, виповнюється 105 років ІІІ Універсалу Української Центральної Ради – доленосному документові, яким було проголошено Українську Народну Республіку.

Захід відкрив заступник директора РОКМ з наукової роботи Олег Романчук. Він розповів присутнім про історію прийняття і основні положення ІІІ Універсалу. Його було проголошено у час, коли очільники УЦР, на жаль, все ще бачили майбутнє України виключно як «повноправного тіла в міцній спілці народів Росії…» Це відповідним чином позначилося на тексті документу. В той же час за цим Універсалом Українська Народна Республіка отримувала низку важливих атрибутів державності: незалежний суд, державний контроль над виробництвом, національно-персональну автономію для національних меншин, також було призначено скликання Установчих Зборів для вирішення питання майбутнього державного ладу. Олег Степанович підкреслив у своєму виступі важливість вказаного документу для українського державотворення.

Музейна бібліотекарка пані Тетяна Радюк коротко ознайомила гостей заходу із матеріалами про добу Національно-визвольних змагань початку ХХ століття, наявними у краєзнавчому музеї. Зокрема, це: збірник документів «4 Універсали», котрий містить оригінальні тексти цих важливих документів, статті Валентини Федорівни Данілічевої у збірнику наукових праць «Наукові записки РОКМ» 2017 року, присвячені подіям Української революції в нашому місті, стаття Григорія Семеновича Дем’янчука «Рівне, 1917 р. Підтримуємо Центральну Раду» в газеті «Рівне» за 1992 рік, статті з журналу «Український історичний журнал» («Українська революція: доба Центральної Ради» та інші). Крім того, праця безпосереднього учасника подій, відомого очільника українських визвольних змагань В. Винниченка «Історія Української революції», видана 1920 року у Відні, збірник матеріалів «Великий Українець», присвячених М. Грушевському, монографія В. Ф. Солдатенка «Українська революція» , історична література, дотична до теми сьогоднішнього заходу.

До обговорення долучився і Назар Волощук – головний спеціаліст відділу регіональної культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОВА. Назар Олександрович закцентував увагу гостей заходу на наступних тезах: слова «не відриваючись від Росії» у тексті ІІІ Універсалу були трагічною помилкою, однією з тих, через які боротьба нашого народу 100 років тому зазнала поразки. І щоб уникнути її повторення сьогодні, для нас надзвичайно важливо більше так не схибити, адже росія сама зробила і продовжує робити все можливе, аби відірвати Україну від себе назавжди. Також пан Назар виконав для присутніх пісню періоду Української революції  «За Україну, за її волю!»

Науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій РОКМ Дмитро Петрик коротко ознайомив музейників та гостей бібліотеки з історією заборон, різноманітних викривлень, котрих зазнавала історія боротьби українського народу початку ХХ століття у період комуністичної диктатури. Попри оголошений курс на українізацію, радянська влада не допускала вживання понять «Українська революція» та «Національно-визвольні змагання українського народу», примусово зміщуючи акценти на так звану «Велику жовтневу соціалістичну революцію» та Громадянську війну в самій росії. Те саме стосувалося і Універсалів Української Центральної Ради, котрі намагалися або не згадувати взагалі, або представляти як «юридично нікчемні папірчики, випущені клевретами буржуазії від імені українського народу». Тож саме за право вільно і правдиво говорити про свою величну історію наші захисники сьогодні знову проливають кров на полі бою.

На завершення учасники заходу зробили спільне фото.

Дмитро Петрик – науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій