У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ ЗАХІД ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРІВ В УКРАЇНІ

25 листопада 2022

25 листопада 2022 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений вшануванню пам’яті жертв голодоморів в Україні.

Сталінська влада використовувала терор голодом для залякування та знищення корінного населення УРСР. Термін «голодомор» найчастіше вживають на позначення страшного злочину більшовицького режиму проти українців, що відбувався у 1932-1933 роках і є визнаним на міжнародному рівні актом геноциду українського народу. Проте це поняття також відноситься і до трагічних подій 1921-22 та 1946-47 років.

Співробітники музею зібралися у залі №11, де було розміщено банерну виставку, котра детально розповідає про Голодомор 1932-33. Колектив РОКМ запалив свічу пам’яті на честь усіх загиблих внаслідок цих злочинів.

Перед присутніми виступила старша наукова співробітниця відділу історії РОКМ Наталія Гавриш. Наталія Мирославівна коротко розповіла про причини голодоморів – бажання більшовицької влади приборкати непокору режиму з боку українського народу та загнати селянство УРСР до колгоспів. Крім того, пані Наталія поділилася з присутніми зібраними нею страшними спогадами очевидців тих подій, окреслила приблизні демографічні втрати України від голодомору 1932-33, підраховані дослідниками. Вона підкреслила – нашим обов’язком є завжди пам’ятати про цю жахливу трагедію, щоб ніколи не допустити її повторення.

На завершення заходу музейні працівники вшанували пам’ять усіх українців, котрі не пережили сталінських голодоморів, хвилиною мовчання.

Дмитро Петрик – науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій