РІВНЕНСЬКИЙ МУЗЕЙ ПРОВІВ ОНЛАЙН КРУГЛИЙ СТІЛ "ТАРАС БУЛЬБА-БОРОВЕЦЬ: ІСТОРИЧНИЙ ПОРТРЕТ"

8 березня 2023

8 березня 2023 року Рівненським обласним краєзнавчим музеєм за ініціативи Управління культури і туризму Рівненської ОВА було проведено на платформі Zoom круглий стіл «Тарас Бульба-Боровець: історичний портрет».

Директор РОКМ Олександр Булига тепло привітав учасників заходу – дослідників, журналістів, музейників. Він зазначив, що обговорення приурочене до круглої дати – 9 березня виповнюється 115 років із дня народження Тараса Бульби-Боровця. У своєму виступі Олександр Степанович розповів присутнім про особливості того періоду нашої історії, в якому народився, зростав і формувався як особистість цей видатний борець за свободу України.

Ініціаторка круглого столу – начальниця Управління культури і туризму Рівненської ОВА пані Любов Романюк подякувала усім доповідачам і учасникам круглого столу. Любов Володимирівна наголосила – заходи, присвячені вшануванню пам’яті таких видатних особистостей як Тарас Бульба-Боровець наглядно демонструють – українці ніколи не забувають власних героїв, знаходять у їх прикладі натхнення для продовження боротьби за свою вільну державу.

Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедрою історії світового українства Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Володимир Сергійчук детальніше ознайомив присутніх із еміграційним періодом біографії Тараса Бульби-Боровця. Пан Володимир підкреслив – незважаючи на те, що бідність періоду життя на еміграції ставила Бульбу-Боровця у скрутне становище, змушуючи не гребувати тяжкою фізичною працею для забезпечення себе, він все одно не припиняв боротьби за українську справу. Писав про визвольний рух, прагнучи зберегти важливі знання для нащадків, співпрацював із іншими поборниками боротьби за Україну, котрі теж мусили залишити свою Батьківщину, намагався чим міг допомогти діяльності УПА.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії України Житомирського державного університету імені Івана Франка Сергій Стельникович перезентував учасникам круглого столу авторську монографію «Тарас Бульба-Боровець: “Ми не можемо ні на хвилину припиняти нашої боротьби”. Сергій Володимирович ознайомив слухачів зі змістом та джерельною базою цієї історичної праці, наголосив, що винесена в її назву цитата Бульби-Боровця сьогодні є актуальною як ніколи. Ця книга набула популярності в Україні і навіть змогла викликати суспільний резонанс у стані нашого ворога – московитська пропаганда відповіла на її вихід шквалом звичних пропагандистських штампів про нібито скоєні Тарасом Бульбою-Боровцем військові злочини.

Володимир Дзьобак, кандидат історичних наук, засновник етнопарку «Ладомирія», у своєму виступі звернув увагу на внесок Тараса Бульби-Боровця у розвиток визвольного руху українського народу під час Другої світової війни. Саме організована ним партизанська відсіч окупантам стала каталізатором пожвавлення боротьби українців за свою свободу у цей період, дотримання отаманом принципів політичної, релігійної та національної терпимості сприяло суттєвому розширенню кола українських повстанців. Крім того, саме Тарас Бульба-Боровець уперше публічно оголосив про необхідність об’єднання зусиль усіх поневолених народів у боротьбі за визволення від гітлерівського і сталінського кровожерливих режимів.

Після виступу Володимира Дзьобака Олександр Булига представив усім присутнім нещодавно видану книгу співробітника музею, завідувача відділу історії, Ігоря Марчука «Отаман Тарас Бульба: між міфом і реальністю». Ігор Володимирович на разі захищає Україну у лавах збройних сил, тому, на жаль, не зміг відвідати захід і розповісти про цю працю детальніше особисто.

Наступним виступив журналіст та дослідник із Києва Іван Ольховський. Пан Іван під час своєї доповіді детально висвітлив тверду державницьку позицію Тараса Бульби-Боровця, продемонстровану ним під час боротьби за Україну: меценатську діяльність, принципову підтримку Уряду УНР в екзилі, першість у створенні власне українських партизанських загонів під час Другої світової війни. Іван Ольховський наголосив – саме така позиція має слугувати прикладом для сучасних українських політиків.

Членкиня спілки журналістів України, дослідниця бульбівського руху Алла Куц ознайомила учасників заходу зі зв’язками, які Тарас Бульба-Боровець підтримував із Урядом УНР у екзилі, розкрила їх вплив на перебіг української національної боротьби. Пані Алла розповіла також про майстерність Бульби-Боровця у організації повстанської діяльності, створенні підпільницької агентури.

Назар Волощук – головний спеціаліст відділу регіональної культурної політики управління культури і туризму Рівненської ОВА, виконав для присутніх повстанські пісні: «Очерет мені був за колиску», «Ми гайдамаки», а також – пісню «Ой наступила чорная хмара…», у якій отаман Бульба-Боровець згадується безпосередньо.  Назар Олександрович відзначив, що історична пам’ять, збережена у піснях – невід’ємна частина душі народу, а пошанування своїх героїв, таких, як Тарас Бульба-Боровець, є життєво необхідним для будь-якої свідомої нації.

Обговорення пройшло плідно та було надзвичайно пізнавальним – учасники круглого столу і слухачі задавали питання, робили ремарки і доповнення, активно дискутували.