НА ПОДВІР’Ї МУЗЕЮ ВІДБУЛОСЯ ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ ПАМ’ЯТІ ЛЕГЕНДИ АВТОСПОРТУ СЕРГІЯ ПЕЛЕШКА

13 березня 2023

10 березня 2023 року на подвір’ї Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки, присвяченій пам’яті видатного автогонщика з Рівного, легенди українського та світового мотоспорту Сергія Григоровича Пелешка.

Вшанувати великого спортсмена прийшли представники міської влади, колеги – прославлені гонщики (Олександр Залюк старший, Леонід Косянчук, Сергій Малик, Олександр Кабаник, Сергій Трутнєв та інші), юні спідвеїсти зі спортивно-технічного клубу «MARCHENKO speedway racing» і багато простих рівнян, які добре пам’ятають спортивні змагання за участі легенди. На загальний огляд поряд з музеєм було виставлено автомобілі, на яких виступав Сергій Пелешок. 

Гостей заходу привітала заступник директора РОКМ з розвитку і впровадження цифрових технологій Тетяна Самсонюк. Тетяна Миколаївна зазначила, що для кожного з присутніх Сергій Пелешок запам’ятався по-своєму, але нікого ця визначна особистість не залишала байдужим. Особисто для пані Тетяни Сергій Григорович ще з 16-річного віку був зіркою на рівні Шумахера, усміхненим героєм та спорстменом.

Модератор заходу, ведучий РадіоТрек Костя Тарантінофф, коротко ознайомив присутніх з біографією Сергій Пелешка – розповів не лише про спортивні здобутки, але й військову службу, здобуту освіту за фахом кондитера. Було оголошено хвилину мовчання на честь Сергія Григоровича, котра, за традицією автоспорту, пройшла під звуки автомобільних і мотодвигунів.

Заступник голови Рівненської Обласної Військової Адміністрації Сергій Гемберг наголосив, що внесок Сергія Пелешка у розвиток автоспорту, однієї з родзинок Рівненщини, є неоціненним. Сергій Григорович не лише вдало виступав сам, але й надихав на спортивні досягнення усіх своїх колег, знаходив та виховував послідовників.

Заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський відмітив, що Сергій Пелешок не лише зробив надзвичайно багато для розвитку уже існуючих видів мотоспорту, для прославлення України і Рівного з їх допомогою, але й став одним із батьків-засновників нової спортивної дисципліни – автоспідвею.

Депутатка Рівненської обласної ради Катерина Марчук висловила глибокий жаль, що такі люди як Сергій Пелешок залишають нас передчасно. Катерина Анатоліївна додала – вся родина Пелешків є свідомими, патріотичними і талановитими людьми. Зокрема, брат Сергія Григоровича Микола Пелешок став одним із ініціаторів відкриття сьогоднішньої виставки, є багаторічним очільником «Рівненського автомобільного клубу», а Павло Пелешок – ветеран АТО, відомий режисер. Незабаром, 16 березня, у прокат вийде його документальний фільм, присвячений російсько-українській війні з 2014 року.

Дворазовий майстер спорту СРСР, майстер спорту України, чемпіон України з кільцевих перегонів, володар 41 національного та світового рекорду у авто/мотоспорті та повітроплаванні Сергій Малик згадав про Сергій Пелешка також як про одного із фундаторів Федерації Автоспорту України – важливої організації, на шляху створення якої довелося подолати багато труднощів. Він сказав, що Сергій Григорович був надзвичайно енергійною людиною, мав велику кількість планів для майбутнього українського спорту і дуже шкода, що так і не зміг докластися до їх здійснення.

Після завершення відкриття усіх гостей було запрошено до огляду виставки на другому поверсі музею. Виставка було створено співробітниками сектору мистецтв музею за ініціативи брата Сергій Григоровича – Миколи Пелешка та зі сприянням Автомобільної Федерації України. Представлено нагороди та Кубки, завойовані Сергієм Пелешком, його спортивне спорядження – комбінезони, шолом, світлини відомих рівненських фотомитців, на яких зафіксовано захопливі миті змагань за участю видатного спорстсмена.