«МНЕМА ТА АЙОДА ОБНЯЛИСЯ» - В МУЗЕЇ ВІДБУЛАСЯ ТВОРЧА ЗУСТРІЧ ІЗ НАЗАРОМ ВОЛОЩУКОМ

28 березня 2023

28 березня 2023 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася творча зустріч із головним спеціалістом Управління культури і туризму Рівненської ОВА, магістром культурології, членом Всеукраїнської музичної спілки, членом Національної спілки кобзарів України, просвітянином Назаром Волощуком.
На початку директор РОКМ Олександр Булига, тепло привітавши усіх присутніх на сьогоднішньому заході Пам'яті та Пісні. Олександр Степанович відзначив, що ця зустріч – можливість згадати історію давньої (бере свій початок ще з далекого 1996 року) та вкрай плідної співпраці нашого закладу із надзвичайно талановитою людиною – паном Назаром.
Назар Олександрович поділився спогадами про свій перший виступ в музеї, ще у часи, коли він був студентом Львівської консерваторії імені Миколи Лисенка. Спільно з директором відновили в пам’яті також і захід 2000 року, присвячений 145-річчю із дня народження Дмитра Яворницького, а також презентацію збірки Дніпропетровського історичного музею "Козак Мамай, яка відбувалася в березні 2002 року. Тоді, як зазначив Олександр Степанович, вони з паном Назаром зустрілися випадково, а думка попросити його про допомогу в організації події виникла спонтанно. Проте Назар Олександрович не відмовив і активно долучився до культурницької роботи як він це робив і завжди. Після цього за участі Назара Волощука в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося ще безліч заходів, присвячених найрізноманітнішій тематиці – презентації книг Івана Драча, Миколи Жулинського, Галини Швидків, Олександра Булиги, заходи історичного (до 105-річчя ІІІ Універсалу УЦР, до 350-річчя з дня народження Пилипа Орлика), спортивного (присвячені спідвею, сотій річниці футболу на Рівненщині) характеру, ювілеї УПА, Ніла Хасевича, Бульби-Боровця тощо.
Розповів Назар Олександрович і цікаві факти зі своєї біографії, що вплинули на його формування як свідомого патріота України та культурного діяча. Зокрема згадав про вплив на нього, ще як дитини, ілюстрацій художника Базилевича до відомого твору Івана Котляревського "Енеїда". Пан Назар зізнався, що любов до України та всього українського успадкував від батьків та дідуся з бабусею, котрі активно допомагали справі дисидентів (зокрема, розповсюджували відомий твір І. Дзюби «Інтернаціоналізм чи русифікація») і постраждали за це від тоталітарної московської машини. Додав, що з дитинства захоплювався історією рідного краю і саме з цієї наукою прагнув пов’язати своє життя. Проте відмовився від свого наміру через власну непримиримість до радянських та проросійських ідеологічних штампів щодо українського минулого, носіями яких, на жаль, була переповнена система освіти України на зорі нашої незалежності.
В ході своєї розповіді Назар Олександрович виконав для присутніх чудові українські пісні: «Гей, ну, браття, всі до зброї», «Кант про Святого Георгія», «Ми Гайдамаки».
Далі Олександр Степанович запросив до слова матір Назара Волощука – пані Ганну. Вона поділилася спогадами про дитинство Назара, про те, як у родині помітили його здібності і як він наполегливо розвивав власний талант.
Наступним виступив Ярослав Ковальчук – голова культурно-просвітницького центру ім. Томаша Оскара-Сосновського, однокласник Назара Олександровича. Пан Ярослав розповів про спільне дитинство, перші наміри чинити спротив радянській системі знищення усього українського, котрі вилилися в плідну діяльність на благо України в майбутньому. Побажав Назару Волощуку подальших творчих успіхів та нових здобутків.
Почесним гостем заходу став народний депутат України ІІ скликання, безпосередньо дотичний до прийняття нашої Конституції, Роман Омельчук. Роман Юстинович підкреслив – ще молодим хлопцем Назар Волощук одним із перших на Рівненщині активно долучився до боротьби за становлення і зміцнення самодостатньої культури незалежної України, зробив величезний внесок у її розвиток і сьогодні по праву може називатися ветераном української культурницької роботи.
Заслужений працівник культури України, т. в. о. завідувача сектору «Літературний музей ім. Уласа Самчука» Микола Федоришин наголосив – жоден захід на вшанування Самчука не обходився без активної участі Назара Олександровича. Микола Васильович додав – 25 років безперервної і плідної роботи Назара Волощука на культурній ниві мають бути і неодмінно будуть належним чином нагороджені.
Після цього слово надали дружині Назара Олександровича – Валентині Борисівні. Пані Валентина Тюска - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри івент-індустрій, культурології та музеєзнавства РДГУ підкреслила важливість української традиційної народної музики та її виконавців, таких як її чоловік, для збереження ідентичності нації. Адже саме у пісні – душа нашого народу.
Насамкінець Назар Волощук виконав для присутніх українську повстанську пісню «Ой наступила чорная хмара», звучання якої в стінах музею стало уже традиційним на більшості заходів за участі Назара Олександровича, адже вона надає наснагу в нашій боротьбі з рашистськими завойовниками.