У РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУЛАСЬ ЗУСТРІЧ З ДИРЕКТОРОМ ЗДОЛБУНІВСЬКОГО МУЗЕЮ ІМ. О.ТИЩЕНКА

26 травня 2023

26 травня 2023 року в Рівненському краєзнавчому музеї відбулася зустріч з директором Здолбунівського музею імені О.Тищенка – Олександром Чижевським. В актовій залі музею зібралися музейники, викладачі Вищих навчальних закладів, ті, кому не байдужа музейна справа, перспективи  розвитку музеїв. Зустріч пройшла в теплій невимушеній атмосфері.

Пан Олександр, використовуючи презентацію, дуже цікаво розповів про Здолбунівський краєзнавчий музей: його 8-ми літню історію, чим живе зараз, що планують в майбутньому. Був запропонований цікавий проморолик про музей.

Присутні почули, як зароджувався музей: без фінансування, на одному ентузіазмі, при допомозі волонтерів. Розповів про екскурсійну діяльність музею. Директор зазначив, що екскурсії розробляються і проводяться таким чином, щоб зацікавити відвідувачів приходити до них не один раз. В нагоді стають нічні екскурсії при свічках, театралізовані екскурсії, де в окремій залі оживає експонат з цікавою історією. Не відмовились і від такої форми музейної роботи як лекції, де разом з інформацією демонструються експонати. 

Цікавою родзинкою музею є діяльність історичної кухні в закладі.  А  ще квест-кімнати, де відвідувачі мають знайти ключ за 1 год., використовуючи різні підказки і вийти з тюремної кімнати. Розповів пан Олександр і про різні події, які вони проводять в музеї. Серед них – різні презентації, квартирники, літературні вечори, перегляди української кінокласики та інші. За 2023 рік було проведено 31 захід і це при тому, що в музеї за штатним розкладом працює три людини. Велику допомогу надають волонтери – це рушійна сила організації. Їх більше 40.

З інтересом слухали інформацію про Проєкти, над яким працюють в музеї («Мультикультурний простір», «Культурно-освітній простір», «Культура єднання»),  над написанням ГРАНТІВ.

Насамкінець директор Рівненського краєзнавчого музею О.Булига подякував за змістовну розповідь і висловив сподівання, що такі зустрічі повинні відбуватися і надалі.

Після презентації відбулося жваве обговорення почутого, звучали питання-відповіді, обмінювалися думками, висловлювали побажання.