ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "КНЯЗІ ЛЮБОМИРСЬКІ НА РІВНЕНЩИНІ".

30 травня 2023

30 травня  у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки "Князі Любомирські на Рівненщині.

Один із кращих періодів розвитку Рівного припадає на XVIII ст., після того, як 1723 року місто перейшло у власність роду Любомирських. Родина Любомирських споруджувала палаци, гімназії, костели, цим самим розвиваючи культуру і мистецтво нашого краю.

На виставці представлені унікальні експонати не лише з архівів  музею, а й інших музеїв України та Польщі, які, завдяки цифровим технологіям, тепер доступні рівненським шанувальникам історії.

Князь Єжи Олександр Любомирський, перший власник Рівного, розпочинає нову епоху в історії Рівного, яка триває до буремного 1939 р. Саме їм ми завдячуємо парком на Грабнику, будинком гімназії, першою електростанцією. Однак, за радянської влади пам'ять про них ретельно стирали з вулиць нашого міста: дощенту зруйнували палац, забули про місце перепоховання на Дубенському кладовищі. Тому дана виставка - намагання узагальнити відому інформацію, оприлюднити нові дослідження, показати музейні експонати, що належали князям Любомирським.

Директор музею - Олександр Булига, подякував подружжю Ользі Морозовій та Віктору Луцу за ініціативу та створення виставки.

Ольга Морозова – завідувачка сектору впровадження  цифрових технологій, та Віктор Луц – ст. науковий співробітник сектору мистецтв, розповіли про сам процес роботи над виставкою, про захопливі та маловідомі факти родини Любомирських та провели цікаву екскурсію по експозиції.

На захід завітали представники громадськості, бібліотекарі, художники та небайдужі до історії міста рівняни.

Виставку можна буде переглянути впродовж місяця.