ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "РІВНЕ МОДЕРНІСТИЧНЕ: МІЖВОЄННА АРХІТЕКТУРНА СПАДЩИНА"

2 липня 2024

2 липня 2024 р. об 11.30 до Дня архітектури України у виставковій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбудеться відкриття виставки «Рівне модерністичне: міжвоєнна архітектурна спадщина».
Модернізація архітектурного образу міста Рівне, яка відбулася у міжвоєнний період (1921-1939) під впливом західноєвропейської і польської архітектури у складі Другої Речі Посполитої, стала унаочненнам соціокультурних змін, нових підходів до формування міського середовища, символом нового етапу у житті міської громади. Сформована в той час архітектурна спадщина зазнала часткових втрат під час Другої світової війни і, згодом, у процесі розбудови Рівного у ІІ-й пол. ХХ ст. в умовах Радянської України до сьогодні в місті збереглися будівлі, різні за функцією, але об’єднані одним архітектурним стилем (конструктивізм), які засвідчують якість та особливості архітектурного середовища архітектурного Рівного.
На виставці представлено найцікавіші з точки зору архітектурної стилістики об’єкти 1920-30-х рр., які збереглися у міському ландшафті - світлини, мапи, архітектурні проєкти: поштамт, костел Петра і Павла, багатоквартирні будинки на вул Міцкевича, 12; С. Петлюри, 35 тощо.
За QR-кодом можна переглянути он-лайн мапу збережених будівель.
Проєкт реалізовано Інститутом українського модернізму, кафедрою архітектури та середовищного дизайну НУВГП та Рівненським обласним краєзнавчим музеєм у 2020 р.