У МУЗЕЇ ПРЕЗЕНТУВАЛИ УНІКАЛЬНЕ ПАННО-МОЗАЇКУ "ВИШИТА УКРАЇНА"

20 травня 2021

20 травня у День вишиванки в Рівненському обласному краєзнавчому музеї було представлено панно-мозаїку «Вишита Україна» майстра Менана  Менанова, уродженця м. Мелітополь, що тривалий час мешкав у Криму, а в 2014 р. оселився на Рівненщині. Своє унікальне панно Менан Менанов створив у техніці блочної мозаїки з різних порід деревини. Усе поєднав в український орнамент.

Унікальність роботи полягає в техніці її виготовлення. Нещодавно вона ввійшла до Національного реєстру рекордів у категорії «Мистецтво».  Вражає кількість використаних дерев’яних елементів – 350 тис., розміром 2х2 мм, а також багатство порід дерев, зокрема: морений дуб, акація, горіх, шовковиця, амарант, мербау, падук, черешня, ялівець, вільха, граб, груша. Розмір панно – 126х126 см. На виконання панно у Менана Менанова пішло 2 роки. Усе виконував під мікрометр.

Техніка блочної мозаїки полягає у склеюванні різних у перетині фрагментів деревини за певним малюнком. Скомпоновані блоки дуже схожі на геометричні орнаменти вишиванок, де основними елементами слугують хрест, квадрат, ромб. Інкрустація роботи бурштином надає панно особливого місцевого колориту.

Окрім вище згаданого панно було представлено ще три мистецькі роботи майстра.

Підготувала цікаву розповідь про майстра Менана Менанова старша наукова співробітниця сектору етнографії Людмила Шахматова.

Оглянути панно можна буде у актовій залі РОКМ, а пізніше у етнографічній експозиції музею.

 

Надія Шаюн – ст. наукова співробітниця відділу маркетингу, розвитку та інвестування.