ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «ПЕРША СВІТОВА ВІЙНА І УКРАЇНА: 110 РОКІВ ТОМУ»

26 липня 2024

26 липня о 12:00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Україна та Перша світова війна: 110 років тому». 28 липня 2024 року виповнюється 110 років від початку Першої світової війни – глобального міжнародного збройного конфлікту, що змінив усю подальшу історію Європи та світу.

Саме під впливом подій Першої світової війни українці активно включилися у процеси Української революції 1917-1921 років. Глибоко позначилася Перша світова війна і на долі Рівненщини, яка тривалий час була прифронтовою територією. Тут розгорнулися активні процеси українізації після початку революційних подій у 1917 році.

На виставці представлено матеріали з фондів Рівненського краєзнавчого музею, що розповідають історію Першої світової війни у контексті України та Рівненщини – оригінальні документи і фотографії, зброя та військове спорядження, фотокопії, а також – ілюстративні матеріали.

Захід розпочався з української стрілецької пісні «Гей, там на горі Січ іде», яку виконав під акомпанування бандури головний спеціаліст управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації Назар Волощук.

Директор РОКМ Олександр Булига відмітив працівників відділу історії, які займалися підготовкою виставки та підкреслив важливість уроків Першої світової війни для сучасної України.

Пан Назар зосередив увагу присутніх на видатних діячах кінця XIX – поч. XX ст. і, зокрема, на відродженні українства перед Великою війною 1914-1918 рр.

Куратор заходу старший науковий співробітник Дмитро Петрик зробив акцент на переосмисленні 110-річниці Першої світової війни в контексті сучасної російсько-української війни і провів чіткі паралелі між подіями початку XX та XXI століть.

До слова були також запрошені народний депутат України 2 скликання Роман Омельчук і завідувач сектору «Літературний музей Уласа Самчука», заслужений працівник культури України Микола Федоришин.

На презентацію виставки завітали і рівненські школярі, які взяли активну участь в обговоренні представлених матеріалів і поділилися сімейними історіями часів Першої світової війни.

Завершився захід питаннями від присутніх і традиційним виконанням пісні «Ой у лузі червона калина…» під музичний супровід Назара Волощука.