ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ЗАБУТИЙ/НЕЗАБУТИЙ ВІНТАЖ"

21 травня 2021

21 травня о 12.00 год. на оглядовому майданчику Рівненського краєзнавчого музею відкривається виставка «Забутий/незабутий вінтаж».
На виставці представлені предмети одягу та побуту, які відповідають терміну «вінтажної моди минулого». Під словом «вінтаж» розуміють колекції предметів, які були найбільш модними (трендовими) в часи їх створення і широкого вжитку (до 1980-х рр.). Мода, як відомо, ходить по колу і ми помічаємо, що іноді нове – це добре забуте старе. Музеї ж є тим сховищем, де зберігаються основні характерні кожному часовому періоду предмети, які допомагають сучасникам візуально сприймати минуле.
Жіночий та чоловічий літній одяг, капелюшки, взуття, аксесуари (сумочки, парасольки, прикраси),старі столики та етажерки, порцеляна та кухонні предмети, раритетні радіоприймачі і фотоапарати, вінілові платівки і фото артистів театрів і кіно, швейна машинка та праски, великі чемодани і шкатулки зшиті з листівок, журнали мод та сімейні альбоми – це далеко не повний перелік експонатів виставки. В експозиції також вміщена значна кількість світлин першої половини ХХ ст. з родинних альбомів рівнян.
Більшість вінтажних предметів, представлених на виставці, – це експонати з фондової музейної колекції, які були зібрані впродовж багатьох років. Однак, значну частину виставки складають речі, які були надані для експонування з домашніх колекцій друзів музею, яких зацікавила тема «забутого вінтажу».
Виставка «Забутий/незабутий вінтаж»є одним із заходів традиційного «Музейного марафону», який щороку проводиться у травні-місяці, коли відзначається всесвітній День музеїв.
Автор виставки: старший науковий співробітник РОКМ Галина Данильчук.