ЗАХІД «Маріуполь. Культурна деокупація».

20 березня 2023

20 березня 2023 р. о 14.00

в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею

 

у рамках проєкту «КУЛЬТУРНА ДЕОКУПАЦІЯ СХОДУ УКРАЇНИ» відбудеться захід «Маріуполь. Культурна деокупація».

Значний період історії Маріуполя пов’язаний з часом, коли Україна фактично була колонією російської імперії. Це призвело до фатальних наслідків: нав’язування чужої культури, висування хибних історичних тверджень, спроби знищити українську ідентичність.

Культурна деокупація Маріуполя – це зустрічі, розмови і дискусії, які мають стати стартом у розробці програми культурної політики в рамках повернення та відродження Маріуполя.

На заході своїми спогадами, враженнями та переживаннями поділяться внутрішньо переміщені з Маріуполя Нікольченко Юзеф та Фесенко Марина.

Нікольченко Юзеф Мойсейович – доцент, доцент кафедри культурології  Маріупольського державного університету (м. Київ), Заслужений працівник культури України. Працював на посадах заступника директора з наукової роботи Рівненського обласного краєзнавчого музею, начальника управління культури, начальника археологічної експедиції.

Тема доповіді: «Деокупація вищої освіти у Маріуполі».

Фесенко Марина Всеволодівна - куратор культурних проєктів центру підтримки "Я Мариуполь", завідувачка відділу корпоративної роботи Палацу культури "Азовсталь" м. Маріуполь.

Тема доповіді: «Спогади, які хочеться забути».