ЗАХІД ДО 115-Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВОЛИНСЬКОГО АРХЕОЛОГА ЯНА ЮЗЕФА ФІЦКЕ

12 січня 2024

12 січня 2024 року об 11:00 у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбудеться захід, присвячений 115-й річниці з дня народження відомого волинського археолога Яна Юзефа Фітцке. В 1929-1933 роках він навчався в Ягеллонському університеті (Краків), вивчаючи давню історію. З1930 року Фітцке - член Польського Археологічного Товариства.
У серпні 1936 року Ян Фітцке приїжджає працювати археологом у Волинський музей у Луцьку, а з початку 1937 року стає його головним хранителем (тепер Волинський краєзнавчий музей). Протягом 1936-1939 років молодий археолог проводив регулярні розкопки на значній території Волинського воєводства. Активну участь брав Ян Фітцке і в роботі Волинського відділу Польського краєзнавчого товариства, був причетний до організації музейної справи у Волинському воєводстві (опікувався колекціями музею князів Острозьких; збирав матеріали, пов'язані із перебуванням на Волині Ю. Крашевського; упорядкував нумізматичну колекцію Волинського музею (видав також каталог монет); сприяв створенню регіональних музеїв у Дубні та Крем'янці. Важливе значення мала для молодого дослідника і робота у редакційному комітеті щомісячника «Земля Волинська» - органу Волинського відділу Польського краєзнавчого товариства, що був присвячений культурним та краєзнавчим проблематикам.
Роботу молодого і перспективного дослідника перервала Друга світова війна. За день до її початку, як підпоручик запасу, Ян Фітцке був призваний до Польської армії. Разом із своєю частиною він відбуває до Нового Сончу, а потім до Бережан. За кілька днів піхотна частина, у якій служив Ян Фітцке, потрапляє в полон до підрозділів Червоної Армії. Разом з тисячами інших польських офіцерів він опиняється в таборі для військовополонених у Козельську на Смоленщині, звідки написав до рідних у Краків в листопаді 1939 р. останнього листа. Наприкінці квітня 1940 року, під час ліквідації табору в Катинському лісі, Ян Фітцке був розстріляний органами НКВС. Тіло науковця знайшли в 1943 році. У кишені мундира Фітцке були документи, поштівки та записки на аркушах. Це дозволило ідентифікувати знавця музейної справи. Під номером 2482 прізвище історика зафіксовано в ексгумаційному списку. У документах, які передані владі Польщі радянським президентом Михайлом Горбачовим, дата смерті не вказана. За записами солдат, яких відвезли до Смоленська та згодом знайшли в Катинському лісі, визначили останнє місцеперебування Яна Фітцке. Фітцке увічнений на пам'ятній таблиці Ягеллонського університету в Кракові, на меморіальній дошці в Луцьку.
Учасниками заходу будуть музейники, археологи, краєзнавці Рівного, Луцька, Кракова, Дубна, Острога, Кременця. Долучитись до його проведення можна за посиланням на платформі Zoom:
https://us05web.zoom.us/j/81518350440..