30 жовтня відбулася презентація нової книги Петра Кралюка «Богдан Хмельницький: легенда і людина».

30 жовтня 2017

Продовжуються культурно-мистецькі заходи в Арт-ательє Георгія Косміаді в Рівному. Люб’язна його власниця  Надія Косміаді (дочка Георгія Косміаді) 30 жовтня 2017 року прийняла гостей Петра Кралюка, які прийшли до нього на презентацію його нової книги «Богдан Хмельницький: легенда і людина».

Зустріч відбувалася в своєрідному камерному форматі:  до зали Арт-ательє прийшли щось із десять гостей – музейники, журналісти, які в щирій, невимушеній атмосфері дискутували, обмінювалися думками щодо, без сумніву, величної постаті в українській історії Богдана Хмельницького.

Петро Кралюк  — доктор філософських наук, професор, перший проректор Національного університету «Острозька академія» - розповів про свою нову книгу. Культурно-мистецька, літературна громада Рівного з попередніх зустрічей з цим автором вже знає, що П. Кралюк часто пише про явища та особистостей, щодо яких склалися вже певні стереотипи. Ось і в своїй новій книзі він трактує цю постать по-новому, по-своєму.  Автор у першій частині говорить про те, як образ цього козацького ватажка трактувався в українській, польській, російській, єврейській, турецькій і татарській культурах. Автор показує, як відбувалася міфологізація цього історичного діяча. Друга частина книги — спроба подати неміфологізовану біографію Хмельницького, відобразити його діяльність як у широкому геополітичному контексті, так і в контексті подій на українських землях першої половини й середини XVII ст. До речі найкращою монографією про Б. Хмельницького П. Кралюк вважає твір Миколи Костомарова «Богдан Хмельницький», написаний на основі реальних джерел.

Як він говорить «мені хотілося розібратися, де міфи, а де правда про Б. Хмельницького». Цікаво, що основні джерела із цілого ряду, якими він користувався,  є польські.

В ході дискусії виникало багато питань не лише про неоднозначну постать Б. Хмельницького (Михайло Грушевський називав його авантюристом), але і про етапи української історії, починаючи від Київської Русі і аж до наших днів.

На завершення Петро Кралюк і його гості подякували пані Надії за теплий прийом, за можливість ще раз полюбуватися живописними роботами її батька.

 

30.10.2017

С н с   Лілія Толстуха