Презентація проекту - Центр вичення спадщини князів Острозьких

10 листопада 2017

10 листопада 2017 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася дуже цікава зустріч з відомим українським науковцем – кандидатом історичних наук, доцентом кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія» Ігорем Тесленко. Він презентував науковій громаді Рівного проект – Центр вивчення спадщини князів Острозьких.

Автор і керівник проекту розповів про мету та форми діяльності наукової інституції та  як за останні п’ять років реалізовувалася концепція його розвитку. В проекті досліджується історія роду князів Острозьких. Причому не лише впродовж життя членів цього розгалуженого роду, а й після смерті останнього з Острозьких, що діялося в Правобережній частині тодішньої території України (в т.ч. й на Волині). Тематика тут обширна.

І. Тесленко назвав напрямки роботи Центру:

-  Організація наукових конференцій

-  Публікація наукових збірників

-  Підтримка Інтернет сторінки

 

Автор зазначив, що раз у рік в рамках проекту організовуються Острозькі наукові читання (останні п’ятниця і субота вересня).

Дуже різноманітними є рубрики наукового збірника, які, безперечно, зацікавлять науковців:

  • Князі на Острозі – постаті і ситуації;
  • Спадкоємці і слуги Острозького дому;
  • Академія;
  • Острозьке князівство (не забуваємо, що маєтності Острозьких були також і в Литві, Білорусі, Польщі, Чехії);
  • Документи і матеріали
  • Рецензії і огляди.

 

І. Тесленко презентував також і Інтернет сторінку Проекту, розповів про його структуру і прості інструменти доступу до матеріалів, розміщених в ньому.

 

Під час зустрічі відбулася і презентація четвертого та п’ятого випусків наукового збірника «Острозька давнина» http://heritage.oa.edu.ua/resursy/od. Автор розповів про статті та матеріали, які розміщені в ньому.

 

10.11.2017

С н с   Лілія Толстуха

В рамках заходу керівник Центру Ігор Тесленко – український історик, кандидат історичних наук, доцент каф. історії Національного університету «Києво-Могилянська академія» - розповість про те, як упродовж останніх 5 років реалізовувалася концепція розвитку наукового осередку, про його досягнення і плани на майбутнє, нові проекти та напрямки співпраці з українськими і закордонними вченими. Під час зустрічі відбудеться презентація четвертого та п’ятого випусків наукового збірника «Острозька давнина» http://heritage.oa.edu.ua/resursy/od.

На їх сторінках читачі зможуть знайти відповіді, зокрема, й на такі питання: Де нині зберігається шабля блискучого полководця кн. Костянтина Івановича Острозького? Як насправді виглядав краківський каштелян князь Януш Васильович і якими країнами Європи мандрував його правнук Януш-Олександр? Чи справді останній носій титулу «князів на Острозі» був усиновлений своїм батьком? Хто із князів Острозьких похований у Межиріцькому монастирі? Наскільки великим було їхнє князівство і чи розпалося воно після смерті останнього носія родового прізвища? З якими іноземними монаршими і аристократичними домами Острозькі хотіли породичатися і таки породичалися? Чи можна вважати Острозький єзуїтський колеґіум спадкоємцем славетної Академії?