ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "КЛЕВАНСЬКА СТАРОВИНА"

23 лютого 2018

 

КЛЕВАНСЬКА СТАРОВИНА В РОБОТАХ

 

АРХІТЕКТОРІВ, АРХЕОЛОГІВ, ЖИВОПИСЦІВ І ФОТОХУДОЖНИКІВ

 

         23 лютого 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася комплексна виставка, в якій взяли участь рівненські археологи, архітектори, художники, фотографи - "Клеванська старовина" /архітектура, археологія, живопис, фотографія/.

         Гостей музею привітав директор Олександр Булига, який нагадав, що 2018 рік – Рік охорони культурної спадщини і це знаково, що саме така виставка відкривається на початку цього року.

        

         На виставці представлені архітектурно-реставраційні дослідження працівників та студентів кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП, археологічні артефакти та знахідки в Клевані, живописні роботи художників Національної спілки художників України та мистецького об’єднання "Колоарт", що були створені під час пленеру, організованого за сприяння Благодійного фонду "Спадок. ХХІ століття", а також роботи рівненського фотохудожника Олександра Харвата.

Вперше старовинне містечко Клевань представлене роботами учасників такої потужної групи дослідників і митців Рівненщини.

Вже з ХІІ століття було відоме поселення на місці нинішнього Клеваня. До 1561 року князем Федором Чарторийським було завершене будівництво замку, залишки якого ще існують. Там є також костел Благовіщення Пресвятої Діви Марії римсько-католицької церкви Луцької дієцезії і церква Різдва 1777 року, єврейська синагога та єврейське кладовище, якому 600 років.

Ця виставка є своєрідним проривом у дослідженні давньої історії Клеваня. Відомий рівненський археолог Богдан Прищепа назвав Клевань «колосальним регіоном» з точки зору поглибленого його дослідження.

Про подальші плани дослідження Клеваня говорили учасники виставки Олексій Войтюк – зав. відділу реставрації музею; Тетяна лукашевич – член Спілки художників України; Оксана Байцар-Артеменко - архітектор (НУВГП); Інна Львівська – очільниця Благодійного фонду «Спадок. ХХІ століття»; Оксана Самчук - випускниця кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП, магістр архітектури – представила свій проект «Архітектурна реабілітація замку князів   Чарторийських в смт. Клевань» (експонується макет комплексу).

Прикрашають виставку як завжди високопрофесійні роботи рівненського фотохудожника Олександра Харвата.

Експонуються також матеріали із досліджень в центральній крипті костелу Благовіщення Пресвятої Діви Марії римсько-католицької церкви у смт. Клевань.

Приємно ще, що спеціально на відкриття виставки приїхали учні Голишівської загальноосвітньої школи І-І ступенів – адже Клеванську старовину вони впізнавали на картинах художників і жваво обмінювалися враженнями.

Виставка, безумовно, викличе великий інтерес у відвідувачів – і у професіоналів (істориків, краєзнавців, дослідників, художників), так і у любителів та поціновувачів давньої історії свого краю.

        Виставка діятиме до 11 березня 2018 року.

 

23.02.2018

С н с   Лілія Толстуха