ПРЕЗЕНТАЦІЯ ФОТОГРАФІЙ ВАСИЛЯ ГУДЗІЯ

15 травня 2018

ПРЕЗЕНТАЦІЯ СТАРИХ ФОТОГРАФІЙ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ РІВНОГО

ВІДБУЛАСЯ В РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

 

 

 

15 травня 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася фотоісторична презентація Василя Гудзія «Вигляд вулиці Соборної у районі Майдану Незалежності протягом півстоліття (1918-1968)».

         Зацікавлених прийшло багато – краєзнавців-дослідників історії нашого міста, просто мешканців, яким хочеться знати про місця, будівлі, події старої центральної частини Рівного.

         Василь Гудзій продемонстрував 80 світлин, які він розділив на такі періоди: російська імперія; польський період; Друга світова війна; радянський період.

Спочатку на екрані з’явилися дві світлини 1890 року, які є унікальними – закладка Свято-Воскресенського собору за участі царя Олександра ІІІ.

         Польський період представлений великим блоком фотографій, в т.ч. кілька світлин польських військових парадів; святкування дня польської конституції 3-го травня; польська молодь на святі із Зузанною Гінчанкою на першому плані; є фото з Чеславом Янковським, уродженцем с. Грушвиця – він пізніше став відомим польським дитячим письменником.

         Друга світова війна – розбомблені будинки в центрі міста, військовополонені на нинішній вулиці Чорновола, танки, німецькі солдати…

         П’ятидесяті роки: перебудовані будівлі; знову демонстрації по центральній вулиці (плакати, які прославляють «наш рідний радянський уряд»). І що цікаво: трибуни для керівників і польського, і радянського періодів стояли на тих же місцях. І ще цікаво: під час презентації в залі знаходився чоловік, який є на фото підлітком.

         Загалом вийшов цікавий діалог автора і гостей презентації за сторінками старої історії нашого міста.

 

15.05.2018

С н с   Лілія Толстуха