ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ ВИТИНАНОК ІРИНИ ТОКАРСЬКОЇ

19 травня 2018

МУЗЕЙНИЙ МАРАФОН-2018

День п’ятий

 

ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ БАГАТОШАРОВОЇ ВИТИНАНКИ

ІРИНИ ТОКАРСЬКОЇ (ЛЬВІВ)

 

18 травня 2018, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка багатошарової витинанки Ірини Токарської (Львів) «Орнамент».

 

Ірина Токарська викладає  образотворче мистецтво у Львівській середній загальноосвітній школі №34 ім. Маркіяна Шашкевича, м. Львова, є керівником гуртка «Майстерня Кольорових Мрій».

Виставкову діяльність розпочала у 1996 році. Займається малярством на склі, графікою, книжковою ілюстрацією, живописом, декоративним розписом, витинанкою. Учасник численних збірних виставок в Україні та за кордоном (Луцьк, Львів, Дніпро, Могилів-Подільський, Івано-Франківськ, Краків). Автор п’ятнадцяти персональних виставок, численних спільних.

 

Витинанка Ірини Токарської – яскраве явище культури сучасного Львова і України. У художній інтерпретації художниці вона набуває глибокого філософського змісту, відображаючи сприйняття авторкою навколишнього світу. А світ Ірини Токарської – тонкий та поетичний, філософський та ліричний, складний та багатогранний, як і її твори – багатошарові витинанки.

Багатошарові витинанки Ірини Токарської – яскраве і впевнене утвердження життя. Це жива казка, у якій художниця дарує глядачеві повагу до Божих творінь, відшукує місце найменшому прояву вселенської любові у складних замісах нашарувань.

Стилізація та декоративність, переведення образу в символ-знак, чітка графічність і живописний елемент творять власний, впізнаваний художній почерк витинанок Токарської, які сприймаються як гравюри на дереві чи лінолеумі.

Улюбленими мотивами композицій художниці є дивовижні птахи, розкішні квіти та трави, столітні дерева, рослинні гущі, сріблясті риби в золотих коронах, що є символами світової гармонії, можливості розквіту раю на Землі, людської одухотвореності і щастя.

 

 

Цього ж дня відбулася презентація книги Віктора Мельника «Базальтовий край». В якій ідеться про базальти на Землі і в космосі, про вивчення базальтів Волинського Полісся, а також про ідею створення Мінералогічного музею під відкритим небом на території Костопільського району Рівненської області.

 

18.05.2018

С н с   Лілія Толстуха