ЗАХІД ДО ДНЯ ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ПРИМУСОВО ПЕРЕСЕЛЕНИХ УКРАЇНЦІВ

6 вересня 2018

6 вересня 2018 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений Дню вшанування пам’яті примусово виселених українців з історико-етнічних територій (відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»), який відзначатиметься щорічно в другу неділю вересня. Ці переселення стали однією з найбільш драматичних сторінок в історії українців Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини.

        В актовій залі музею зібралися науковці музею, учні старших класів та вчителі Рівненського НВК «Колегіум» на чолі з директором Петром Куделею, краєзнавці, історики, дослідники.

        На початку учасники заходу переглянули  фрагмент фільму «Вкрадена Вітчизна», який переніс їх в атмосферу трагічних переселень (створений Київською ветеранською організацією «Холмщина»).  Після цього Петро Куделя, голова суспільно-культурного товариства «Забужжя», розповів про перебіг подій 1944-1946 років, коли 500 000 українських громадян Польщі були відірвані від їх рідних земель, обійсть, могил предків і примусово перекинуті в східні області радянської України. Свій виступ п. Петро завершив запитанням до влади: «Хотілось би, щоб наша влада дала правову оцінку цим трагічним подіям – Що це було? – Депортація? Переселення? Виселення? Евакуація?»    

Дуже цікавими були виступи рівнян, які  мають свої коріння в українських етнічних землях Польщі, а деякі були й очевидцями (дітьми). Про  переселення, з деталями, що стосувалися безпосередньо їх родин, говорили:

Григорій Косюр, очевидець – йому було 10 років тоді;

Кузьма Парух, народився на Холмщині 1939 року;

Іван Долганський, холмщак;

Віктор Гром, має корені в Надсянні.

 

        До заходу була підготовлена виставка з фондів музею «Випробування долею», на якій представлені оригінальні документи, що засвідчують депортацію українського населення з території Польщі у 1944 – 1946 рр., фотографії з сімейних архівів переселених українських родин: Середи В.П., Николайчук М.М., Бардабуш С.Й., Стрихарчука М.П., Сергієвського П.Г., Собчука М.П., Шевелицької М.Й., підбірка матеріалів про товариство «Холмщина», література з історії депортації. Виставку презентувала її автор       Валентина Данілічева, старший науковий працівник музею.

        На завершення заходу директор музею Олександр  Булига повідомив, що 9 вересня, о 12:30, біля пам’ятного знака переселеним українцям (перехрестя вулиць Драгоманова і Чорновола) відбудеться міський захід, на який запрошуються всі бажаючі.

 

06.09.2018

С н с   Лілія Толстуха