В МУЗЕЇ ЗВУЧИТЬ ЖИВА МУЗИКА

22 березня 2019

В Рівненському обласному краєзнавчому музеї набирає популярності нічна театралізована екскурсія «В гостях у князя Любомирського».

        Серед багатьох музейних предметів, задіяних у театралізованій екскурсії, є і діючий експонат. Це – кімнатний рояль фірми «Беккер» кінця ХІХ століття, виготовлений на відомій фортепіанній фабриці в м. С.-Петербург. З 1982 року цей інструмент є власністю нашого музею.

        Головною діючою особою за сценарієм дійства є князь Фредерік Любомирський, який був володарем міста Рівного в першій половині ХІХ століття. Він виступив фундатором Рівненської чоловічої гімназії (1839р.). в приміщенні якої і розташовується нині Рівненський краєзнавчий музей.

        Роль Ф. Любомирського виконує Богдан Яськів, вчений секретар музею. В одній зі сцен Любомирський-Яськів сідає за рояль і грає для гостей.

        Богдан Iванович Яськів, кандидат філософських наук. доцент, свого часу закінчив Львівське культосвітнє училище по класу баяна, а згодом Рівненський факультет Київського інституту культури за спеціальністю «хорове диригування». Після здобуття вченого ступеня викладав філософські дисципліни у вишах Рівного.

 

        … Жива, фортепіанна музика, безумовно, прикрашає нічне дійство, надає йому атмосфери інтимної ліричності. Кожного разу Богдан Іванович обирає для виконання різні твори; серед них є його власні обробки українських народних пісень і популярні естрадні мелодії різних європейських країн.

        Також варто згадати такий цікавий факт: син Фредеріка Любомирського Казимір з юних літ захоплювався музикою, став талановитим композитором, відомим у музичних колах Європи, особисто був знайомим з Ф. Лістом і Ф. Шопеном. Науковці музею через мережу знайшли у Варшавській бібліотеці ноти двох музичних творів Казиміра (романси), Богдан Іванович  також виконує їх під час екскурсій.

 

        Звучить рояль і вдень, коли Богдан Іванович репетирує, вивчає нові твори чи імпровізує. Відвідувачі, приємно здивовані, підходять і з задоволенням слухають.