У РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ПРЕДСТАВИЛИ НАЙЦІКАВІШІ АРХЕОЛОГІЧНІ ЗНАХІДКИ ПОЛЬОВИХ СЕЗОНІВ 2017-2019 РР.

16 серпня 2019

15 серпня у  Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений Дню археолога. Відділ давньої історії та археології, зокрема завідувач відділу Олексій Войтюк, представив результати досліджень Рівненської обласної археологічної експедиції за 2017-2019 рр.

 На презентації було показано найцікавіші та найважливіші для науки  знахідки, що свідчать про високий розвиток матеріальної культури населення, яке проживало у регіоні починаючи від доби бронзи та закінчуючи XIX ст.

Олексій Войтюк у хронологічному порядку розповів про хід досліджень Рівненського, Радивілівського, Добрятинського (Млинівський р-н) замчиськ; городищ у Гощанському, Рівненському (с. Грушвиця),  Здолбунівському  (с. Новосілки, с. Новомильськ, с. Кунин) р-нах;  Клеванського костелу; м. Острог; підземель Рівного у сучасному парку ім. Т. Шевченка та поселення у с. Пересопниця Рівненського р-ну.

За словами археолога всі предмети, отримані в ході роботи Рівненської обласної археологічної експедиції, є важливими для вивчення культури та історії Рівненщини в контексті загальноукраїнських знахідок.

Присутні мали змогу роздивитися  представлені у вітринах археологічні знахідки, переглянути фото з місць розкопок та побачити як виглядають знаряддя праці археологів.

Керівник ГО КІР «Оствиця» Юрій Ойцюсь розповів про ідею створення  репліки підвіски «Сокира Перуна» з експозиції Рівненського обласного краєзнавчого музею, яка  стане цікавою сувенірною продукцією для туристів.

Іван Солодуха, директор Культурно-археологічного центру «Пересопниця», поділився спогадами про розкопки, розповів про плани роботи центру на майбутнє та висловив сподівання на подальшу співпрацю.