У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ПРЕЗЕНТУВАЛИ КНИГУ ПРО АРХІТЕКТОРА БУРГІНЬЙОНА

22 жовтня 2019

22 жовтня у Рівненському  обласному краєзнавчому музеї презентували монографію Петра Ричкова «Архітектор Ян Якуб Бургіньйон. Творча спадщина». 

Петро Анатолійович Ричковдоктор архітектури, професор кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП, професор кафедри консервації пам’яток Люблінської Політехніки (м. Люблін, Польща). Він є автором ряду наукових досліджень про архітектурну спадщину Острога, Почаєва, Володимира-Волинського тощо.

Монографія присвячена дослідженню мистецької спадщини архітектора, художника, садівника Яна Якуба Бургіньйона (1769 - ?). Більша частина його творчого життя була пов’язана з містом Рівне, де він багато років працював при дворі польської родини князів Любомирських. Ян Бургіньйон був автором унікального картографічного і мистецького документу «План замку, садів, парку та частини міста Ровно», який включає відтворення більшої частини міста, а також 19 унікальних акварельних малюнків, що зображають різноманітні сюжети архітектурно-ландшафтного благоустрою резиденційного середовища. Також він є автором декількох живописних та графічних творів, пов’язаних з Вишневцем, Острогом, Почаєвом та Гуменниками (Рівненський р-н).

На основі плану Я. Бургіньйона, під керівництвом П. Ричкова, був виготовлений макет «Місто Рівне в кінці XVIII ст.», що знаходиться у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Над дизайном видання  працював Віктор Луц, заслужений працівник культури, ст. науковий співробітник сектору мистецтв Рівненського краєзнавчого музею. Він розповів про роботу над могографією та зазначив, що вона стане настільною для краєзнавців та науковців, оскільки розкриває маловідомі сторінки історії Рівного.

На непересічну для міста подію завітали історики, краєзнавці, музейники, зацікавлені рівняни, які вітали автора та робочу групу з унікальним виданням. Петро Ричков та Віктор Луц  подякували за співпрацю фотографу О. Харвату, працівникам   Державного архіву у Рівненській обл.  та всім хто долучився до створення книги.