"УКРАЇНСЬКЕ ПОЛІССЯ: ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ КРАЙ: ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА"

26 листопада 2019

22 листопада у Рівненському краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Валерія Войтовича «Українське Полісся. Зарічненський край : історія та культура».

 У книзі вміщено 3550 історичних фотокарток, більшість з яких раніше не друкувалися та 1235 світлин виконаних автором під час подорожей. Таким чином, зібрано унікальний етнокультурний матеріал про Зарічненщину.

Саме ця книга є першою спробою комплексного дослідження Зарічненського краю, основане на багатому живомовному матеріалі. Для написання книжки використані першоджерела, матеріали й дослідження вчених, краєзнавців.Також автор у своєму доробку послугувався легендами, переказами, оповідями, польовими автентичними знахідками, що зафіксовані у фольклорно-етнографічних експедиціях, спогадами та авторськими записами про 57 сіл, хуторів, урочищ історичного Полісся. Це наслідки багатьох експедиційних мандрівок і пошуків у рукописних архівах, працях самобутніх авторів, бібліотеках, музейних сховищах.

На презентацію книги завітала доцент кафедри музичного фольклору Раїса Цапун разом із своїми студентами. У їх виконанні прозвучали пісні: «Очерет мені був за колиску», «Зашуміла зелена діброва» та весільна пісня із с. Нобель.

До слова були запрошені Алла Українець –заслужений працівник культури України,етнограф РОКМ, Іван Віднічук – директор ЗОШ № 28, Віктор Ковальчук - фольклорист, етномузиколог, збирач, дослідник поліського фольклору, Лілія Овдійчук – кандидат педагогічних наук МЕГУ, Григорій Таргонський  - начальник управління освіти і науки облдержадміністрації.

 

Надія Шаюн 

ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та інвестування.