РІВНЕНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ ВПЕРШЕ ДОЛУЧИВСЯ ДО МІЖНАРОДНОЇ АКЦІЇ "ДЕНЬ НЕСПІШНОГО МИСТЕЦТВА"

9 квітня 2020

Slow Art Day або День неспішного мистецтва – міжнародний проект, який  щороку, починаючи з 2009,   проходить в багатьох музеях світу. Його ідея полягає у тому, щоб заохотити відвідувачів оглядати твори повільно й ретельно, вникаючи в кожну деталь, витративши на знайомство з однією роботою хоча б 10 хвилин, а не звичні 8-14 секунд.

 Ініціатором заснування такої акції став американець Філ Террі , після того як провів  перед єдиним мистецьким твором цілу годину, відчувши на собі  переваги методу неспішного споглядання.

 Зазвичай,  День неспішного мистецтва передбачає, що відвідувачі розглядають 5 запропонованих творів мистецтва (чи інших експонатів), а тоді на певний час всі охочі зустрічаються в музеї та діляться враженнями від побаченого.

Цього року День неспішного мистецтва проходив 4 квітня. В умовах всесвітнього карантину, коли експонати віддалені від відвідувачів, музеї шукали нові форми проведення акції.

Рівненський обласний краєзнавчий музей запропонував своїм відвідувачам долучитися до Дня неспішного мистецтва на сторінках у соц. мережах. Протягом дня підписникам  пропонували  неспішно та вдумливо оглядати твори мистецтва, які виставлялися в Facebook та Instagram, давати відповіді на запитання, і за бажанням, ділитися своїми враженнями, знаннями про представлені експонати.

Старша наукова співробітниця сектору мистецтв Оксана Лозяк підготувала 4 експоната РОКМ: ікона «Різдво Марії» кін. 17ст.,  ікона «Покров Богородиці», 15ст., полотно «Ровно. вул. Ленінська» Івана Степановича Кузнєцова та картину  німецького художника-портретиста, жанрового живописця Вальтера Фірле «За читанням книги» кін.19 –поч. 20ст.