КОСМОС І РІВНЕНЩИНА (ДО ДНЯ АВІАЦІЇ ТА КОСМОНАВТИКИ)

13 квітня 2020

 

У свій час, напередодні 15-ї річниці першого польоту людини в космос, було створено виставку «ДОСЯГНЕННЯ НАУКИ І ТЕХНІКИ В ГАЛУЗІ КОСМОНАВТИКИ», яка з часом стала постійно діючою.

Що ж сприяло створенню цієї виставки, і як вона створювалась…

Принагідно нагадаємо:

Батько основоположника космонавтики і теорії освоєння космічного простору Ціолковський Едуард Ігнатійович (1820-1881, повне ім’я- Макар-Едуард-Еразм ) народився в с.Коростятин (тепер- Малинівка Гощанський район Рівненської обл..).

Льотчик-космонавт Макаров Олег Григорович –був випускником Рівненської ЗОШ №3.

Льотчик-космонавт Береговий Георгій Тимофійович - був учасником визволення Рівненщини від нацистів.

Льотчик- космонавт Гермашевський – народився в с.Липники на Березнівщині, перший польський космонавт.

Крім того, було прийняте рішення Рівненського облвиконкому  (197 0р.) про створення відділу атеїзму Рівненського краєзнавчого музею і надання йому приміщення Свято-Воскресенського собору, де і створювалась виставка з історії  космонавтики. 

На прохання музею відгукнулась Академія наук СРСР, доправивши до Рівного свою пересувну виставку, яка щойно повернулась з-за кордону. У центральній частині приміщення Св.-Воскресенського собору було змонтовано виставку, яка своєю експонатурою відображала основні етапи розвитку космонавтики в СРСР. Це були макети в натуральну величину космічного корабля «Восток», спускний апарат міжпланетної автоматичної станції «Луна-9», пересувного автоматичного апарату «Луноход» та метеорологічної ракети. Експонувався ще глобус Місяця. Особливу ж увагу привертав оригінальний експонат- спускний апарат міжпланетної станції «Венера-4».

Здійснила монтаж виставки бригада столичних фахівців вручну , безкоштовно, не забивши в стіни храму жодного цвяха.

Невдозі виставка стала невід’ємною складовою музейної експозиції.

«Музейний» період в історії Св.-Воскресенського собору тривав з травня 1978р. до квітня 1989р., коли двобій влади і громади закінчився поверненням собору релігійній громаді.

Що лишилося від колишньої експозиції музею в Св.-Воскресенському соборі ?

Музейне майно було перевезено до переповнених фондосховищ краєзнавчого музею, де воно зберігається і досі. А колекція іконопису після реставрації стала перлиною експозиції Рівненського обласного краєзнавчого музею.

 Людмила Шахматова

ст.наукова співробітниця РОКМ