НАДВРАТНА ІКОНА ЗІ СЦЕНАМИ "СПАС НЕРУКОТВОРНИЙ", "ПРИЧАСТЯ ВИНОМ" ТА "ПРИЧАСТЯ ХЛІБОМ"

16 квітня 2020

Протягом останнього тижня посту, який називається страсним, кожен день розповідає нам про життя Ісуса перед його смертю на хресті. В четвер вшановується одне з найбільших таїнств, що Бог подарував людям, а саме таїнство Євхаристії.

Євхари́стія, або Святе́ Прича́стя  у християнстві – це Тіло і Кров Ісуса Христа у вигляді  дарів хліба  і вина , а також  прийняття (причащання) цих дарів. Визнається, як одне з головних таїнств, основа літургії. Згідно з Новим Заповітом  Ісус Христос започаткував це таїнство на Тайній вечені, подавши апостолам хліб і вино на зміцнення душі і тіла зі словами: «Я — хліб живий, що з неба зійшов. Коли хто їсть цей хліб, житиме повік, а хліб, що я дам, це — тіло моє, що я дам за життя світу», «хто їсть тіло моє і п'є кров мою, в мені перебуває, і я в ньому». Ці слова ми читаємо у Євангелії від Іоана. За християнським віровченням, під час літургії хліб і вино перетворюються на тіло і кров Христа, а прийняття євхаристії означає перебування із Богом.

Сцена Євхаристії, що її започаткував Христос, зображена на надбрамній (надвратній) іконі кінця ХVІ ст., яка знаходиться у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Походить ця ікона з однієї з церков Сарненського району. Написана вона на дереві темперними фарбами, прикрашена різьбленням та позолотою. У церкві такі ікони розташовувалися над Царськими Вратами, звідси і назва.

На іконі зображений Ісус Христос з дванадцятьма апостолами під час Тайної Вечері.

Ми бачимо на одному з фрагментів сцену Причастя хлібом, а на іншому – Причастя вином. Варто зазначити, що стіл (престол) накритий скатертиною, вишитою червоно-чорним орнаментом, що свідчить про вкраплення побутових речей в іконографічний образ і розповідає про місцеве походження ікони.

Першим відомим зображенням Євхаристії Тайної Вечері вважається мініатюра VІ ст. у сирійському манускрипті. На ній апостоли зображені стоячи в черзі за Причастям, як на нашій іконі. Пізніше з’являються зображення Тайної Вечері, де апостоли сидять за столом поряд із Христом. Сцени Тайної Вечері і Євхаристії в українському сакральному мистецтві можна побачити на мозаїках Софії Київської та Михайлівського Золотоверхого собору. Це найвідоміші зразки, які є пам’ятками мистецтва світового рівня.

Підгототувала Тетяна Міненко

Фото Віктора Луца